JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs klimafisker

Hun kommer fra Sjømannsforbundet og har vært fisker på reketråler og fabrikktråler. Nå er Anne-Beth Skrede i København for å fiske etter rent klima. Hun er LOs eneste representant i den norske delegasjonen på klimatoppmøtet.


04.12.2009
14:39
16.12.2013 12:04

stig.christensen@lomedia.no

Anne-Beth Skrede var forbundssekretær i Norsk Sjømannsforbund fra 1994 – 2002. Hun la vekt på å gjøre en grundig jobb, og lå an til å ta over som forbundsleder etter Erik Bratvold.

– Men så sluttet du. Hvorfor?

– Sjømannsforbundet har vært en arena for maktkamp i mange perioder. Jeg var den første valgte kvinne i forbundet, og som kvinne i en mannsbastion står du jo på ekstra. Mange trodde nok at jeg hadde lederambisjoner, men det hadde jeg altså ikke. Det var et riktig tidspunkt å slutte på, men jeg hadde en fin tid der, sier Skrede.

– Jeg er ikke konfliktsky og ønsker klare meldinger begge veier. Men så gjelder det ikke å dvele ved konflikter, men komme videre, sier kvinnen som i dag er rådgiver for miljø og bærekraftig utvikling i LO.

Tiden i Sjømannsforbundet ga tung erfaring fra Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen(ITF), der hun satt i sjøfarts- , kvinne- og fiskerikomiteen. Hun har arbeidet med maritime konvensjoner i flere internasjonale organisasjoner, blant annet ILO. Sånn sett er Københavnkonferansen en av mange, men likevel helt spesiell, ut fra hva som står på spill.

– Det er flott med det store engasjementet, 15 000 deltakere, LOs betydelige nærvær, samt at hele verdens fagbevegelse stiller så sterkt, mener LOs kvinne i København.

Bestefaren tok initiativet til den første forening i Sjømannsforbundet på de kanter Skrede kommer fra, nemlig Hareid kommune på Sunnmøre. Han var Amerika-farer, politisk aktiv for Ap og satt i kommunestyret. Faren, Jan Skrede, fortsatte i samme sporet. Han var i Sjømannsforbundet i hele sitt voksne liv og var også politisk sekretær under fiskeriminister Eivind Bolle.

– Som barn var jeg derfor i Oslo om somrene. Jeg lærte å svømme på Stilla, i elva som renner ut fra Maridalsvannet, forteller Anne-Beth.

Hun har vært fisker på reketråler og fabrikktråler. Sin første tur hadde hun i 1986, den siste i 1991. Den gangen var 500 kvinner på fiskefartøyer medlemmer av forbundet bare i Ålesund.

– Jeg har opplevd flatt hav i Nordsjøen, vi lå og solte oss på dekk på frivakta, forteller Skrede, som også har vært ute i sludd, snø og storm.

– På min første tur på vei til Svalbard hadde vi fem døgn i stiv kuling. Det var da jeg skjønte at jeg ikke hadde anlegg for å bli sjøsyk.

I WWF, der Skrede begynte som skipsfartsrådgiver etter tiden i Sjømannsforbundet, er de fulle av lovord om LOs miljø- og klimarådgiver. Generalsekretær Rasmus Hansson rekker å fortelle LO-Aktuelt at ”de liker å eksportere flinke folk til viktige jobber….” før han løper i et møte. Andre framhever det personlige engasjementet. Nå bygger Skrede og mannen plusshus, en hustype som nesten ikke krever strøm. I sommer fikk 42-åringen en ukes fri fra LO for å rydde oljesøl utenfor Langesund. Det var hennes baby i WWF, å kurse folk i hvordan man rydder opp etter slike ulykker. Ellers gikk hun sterkt ut mot Helga Pedersen i 2006, da fiskeriministeren ville halvere skipstrafikkens avstand til land, til tross for forsikringer om at leden skulle ligge rundt 30 nautiske mil fra kysten. «Man kan lure på om de lyver med vilje eller av uvitenhet», sa skipsfartsrådgiver i WWF, Anne-Beth Skrede den gangen.

– Står du på den uttalelsen?

– Ja, men jeg tror nok uvitenheten var større enn vrangviljen. De hadde rett og slett ikke gjort god nok jobb. Jeg er stolt over å være den som fikk lagt seilingsledene i riktig avstand fra land. Lærdommen er at man ikke må ta alt for god fisk, mener LO-kvinnen som nå sitter atskillig nærmere maktens korridorer.

I København stiller LO med en stor delegasjon, men Skrede er den eneste fra LO i den norske delegasjonen, som består av 145 personer fra politikk, byråkrati og organisasjoner.

– Dette er litt unikt for Norge og er prega av den norske modellen med sterkt partssamarbeid, sier Skrede.

– Hvor mye vil Københavnmøtet være preget av konflikten mellom i-land og u-land?

– Tilliten mellom partene er tynnslitt. Etter Kyoto forpliktet 37 i-land seg til å redusere utslippene, men nesten ingen har gjort det. Så u-landene har en berettiget kritikk her, mener Skrede. Hun legger til at de som forurenser mest må ta regninga.

– Det er vi som har råd. U-landene mener at vi i de rike landene har en klimagjeld overfor dem, et synspunkt jeg har stor forståelse for, sier LO-rådgiveren, som har to sønner på ti og sju år.

Kina, India og USA blir tre viktige land i København. Kina har stor økonomisk vekst, store miljøproblemer, natur- og helseskader.

– Kina er faktisk ett av de landene som innfører flest klimatiltak. De bygger blant annet 50 miljøbyer etter mønster av Masdar i Emiratene, der det skal være nullutslipp, eller såkalte klimanøytrale byer, så det skjer mye spennende i Kina, forteller Skrede. Hun viser også til et møte mellom norsk og kinesisk LO, der klima var en av hovedsakene.

USA slipper ut 20 tonn CO2 per person i året, Norge 12,5, Kina fem og India ett tonn.

– Jeg skjønner at India har behov for velstandsvekst, men det må skje på en klimavennlig måte, samtidig som vi må kutte i våre utslipp, mener Skrede. Hun har inntrykk av at India er veldig bevisst på naturens tålegrense. I Bangla Desh vil de få kjempeproblemer hvis havet stiger, noe som involverer folk på en helt annen måte.

Norges sjefsforhandler Hanne Bjurstrøm sa nylig at man må forplikte disse landene med tiltak og ikke nødvendigvis med tallfestede og tidfestede utslippsreduksjoner.

– Kommentar?

– Forpliktelser på tid og mengde er viktig også når det gjelder disse landene, mener LO-rådgiveren. USA er skeptisk til internasjonale protokolltekster, og Obama har vansker med å få til akseptabel klimalovgivning i hjemlandet. Men Anne-Beth Skrede mener man må stille krav til USA, samtidig som det er helt avgjørende å få dem med.

– Rundt 185 land har forpliktet seg i forhold til Kyoto-avtalen fram til 2013, men fra da av må vi ha noe juridisk bindende. For LO er det viktig at vi får til tiltak som sikrer målet om at temperaturen på verdensbasis ikke skal stige mer enn 2 grader. Da er det behov for tall og tidslinje, men vi trenger ikke være låst på at vi må ha tall på absolutt alt nå, hvis vi finner andre måter å løse problemene på. Det er resultatet som teller, sier Skrede.

– Men det haster og det er viktig å komme langt i København.

Prisen for klimatiltakene over hele verden er beregnet til 100 milliarder Euro i året. Skrede minner om lavutslippsutvalget som understreket at tiltakene må komme raskt, da det blir mye dyrere senere. Flere land har nå planer om å løse klimaproblemene med å bygge atomkraftverk. LO-rådgiveren mener vi ikke skal ty til den løsningen:

– Klimavennlig er ikke nødvendigvis miljøvennlig. Vi må få til begge deler, mener hun. Skrede roser Norges tre milliarders investering for å hindre avskoging i Brasil. Hun ønsker tilsvarende midler til teknologioverføring, der hun mener Norge kan spille en betydelig rolle.

– LO er opptatt av at vi løfter blikket og tenker globalt, slik at vi med god teknologi kan bidra til å begrenset klimautslippene i andre land. LO-rådgiveren nevner at produksjon av silicium forurenser, men at det trengs for å lage solceller og at det gir en betydelig nettogevinst for miljøet.

– Aluminiumproduksjon uten CO2-utslipp er også noe å satse på, ifølge 42-åringen som viser til at transport står for ¼ av de norske utslippene.

– Vi er ikke flinke nok på dette området. Hun nevner mer satsing på mer kollektivtransport, biogass og elektriske biler som noen tiltak.

– Hvorfor kan vi ikke få på plass batteristasjoner for el-biler, der man bare kan vippe ut batteriet og bytte det med et nytt, sier hun. Hvorfor gjør vi ting så vanskelig…??

Fisker 1986 – 1991

Fiskeriteknisk høgskole, Ålesund 1990 - 1992

Lærer 1992 - 1993

Nansenskolen 1993

Prosjektmedarbeider AOF, Ålesund 1994

Forbundssekretær, Norsk Sjømannsforbund 1994 - 2002

Rådgiver, WWF 2004 – 2008

Miljø- og klimarådgiver, LO 2008 -

04.12.2009
14:39
16.12.2013 12:04

Fisker 1986 – 1991

Fiskeriteknisk høgskole, Ålesund 1990 - 1992

Lærer 1992 - 1993

Nansenskolen 1993

Prosjektmedarbeider AOF, Ålesund 1994

Forbundssekretær, Norsk Sjømannsforbund 1994 - 2002

Rådgiver, WWF 2004 – 2008

Miljø- og klimarådgiver, LO 2008 -




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker