JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener LO kaster ut eldre ansatte

LO og NHO jobber for at folk skal stå lenger i jobb, men likevel har de regler som gjør det umulig for egne ansatte å jobbe etter fylte 67 år.

Både LO og NHO sitter i den statsfinansierte organisasjonen Senter for seniorpolitikks styre, som jobber målrettet med å legge til rette for at eldre skal bli stående i arbeid så lenge som mulig. De to store organisasjonene på henholdsvis arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i Norge står bak avtalen om inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, som stimulerer arbeidstakerne til å stå lenger i arbeid.

Men i LO har mange ansatte bedt sine egne fagforeninger om hjelp, etter at de fikk beskjed fra ledelsen om at de må slutte når de fyller 67 år, skriver Aftenposten.

Forbundslederne i både Handel og Kontor og Norsk Tjenestemannslag har hatt tvistesaker med en LO-ledelse som ikke etterkom de ansattes ønsker om å få fortsette i jobb til de er 70 år

– Det er jo rart at LO praktiserer en slik grense, med tanke på hva man arbeider for politisk, sier Tjenestemannslagets leder John Leirvåg til avisa.

– Les også: Sjefen overser seniorene

Denne framstillingen er misvisende og danner ikke et riktig bilde av saken, mener LO-nestleder Tor-Arne Solbakken. Siden 1998 har LO, som mange andre i privat sektor, hatt en bedriftsintern aldersgrense på 67 år for alle ansatte, sier han.

– For oss har det vært viktig å gi våre ansatte gode pensjonsordninger, praktisere likebehandling, sikre muligheten til å gå av ved 62 år, samtidig som det er et mål at flere velger å jobbe etter denne alderen, sier Solbakken, som understreker at LO har vært en pådriver for fleksibiliteten i den nye pensjonsreformen.

Solbakken understreker at aldersgrensen gjelder alle ansatte unntatt den politiske ledelsen, som det er egne aldersgrenser knyttet til valgbarhet for. Han synes ikke det er oppsiktsvekkende at ansatte har tatt opp sin egen situasjon.

– Det er en rett de har benyttet seg av i tråd med regelverket, og hvor det for oss har vært viktig å praktisere likebehandling, sier han.

– Les også: – Kan jobbe lenger

LO venter nå på at banklovkommisjonen skal avgi sin innstilling om hvordan pensjonssystemet kan tilpasses ønsket om å stå lenger i arbeid. Innstillingen er ventet til våren.

I NHO er det en innarbeidet pensjonsordning, der det er normalt med full opptjening når man fyller 67 år, som gjelder, sier direktør for Organisasjon og Økonomi, Geir F. Husby.

– NHO praktiserer en fast pensjonsgrense på 67 år og forholder seg til den. De som har sluttet før den faste grensen og som ønsker å bidra videre - og har en kompetanse NHO har behov for - kan engasjeres for kortere eller lengre tid i forbindelse med prosjekter, sier Husby.

– Les også: Krever lik avgangsalder

Selv om folketrygden opererer med 70 år som pensjonsalder, og det nye pensjonssystemet legger opp til at man kan tjene pensjonspoeng til man blir 75, frykter YS-leder Tore Eugen Kvalheim at LO og NHOs praksis gjør at den reelle aldersgrensen i arbeidslivet blir 67 år.

– Jeg er veldig bekymret for det. I verste fall betyr det at vi ikke når de pensjonspolitiske målene våre, sier han.

Direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk liker ikke at regelverket gjør det mulig for LO og NHO å praktisere 67-årsgrensen, men understreker at det er politikerne som nå må rydde opp i lovverket. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse