JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sprikende svar fra regjeringen

Frps Ketil Solvik-Olsen klør seg i hodet. Han får nemlig forskjellige svar fra regjeringen om effekten av investeringer på norsk sokkel.

kjell.werner@anb.no

– Jeg nekter å tro at bygging av flere veier skaper inflasjon, mens oljeplattformer ikke gjør det, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) svarer at endringer i oljeinvesteringer «i seg selv» ikke vil påvirke balansen i statsbudsjettet. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) svarer derimot at regjeringen tar hensyn til oljeinvesteringene når budsjettet settes opp. Hvis det er store oljeinvesteringer, gir det ifølge statsministeren «mindre rom for offentlige investeringer».

– Les også: – Frp går i luksusfellen

I budsjettdebatten på Stortinget hevdet Ap at Frp var uansvarlige da partiet ønsket å øke statsbudsjettets utgiftside med en milliard kroner.

– Angivelig ville det øke presset i norsk økonomi så mye at vi får økt inflasjon og høyere rente. Samtidig så skriver finansministeren at 20 milliarder kroner i økte investeringer på norsk sokkel ikke vil påvirke statsbudsjettet i nevneverdig grad. Da henger ikke Arbeiderpartiets argumenter sammen, sier Solvik-Olsen.

Han har nå sendt brev til finansministeren for å få svar på om han skal høre på Johnsen eller Stoltenberg.

To ulike svar

– Det virker ikke som om finansministeren og statsministeren er godt samsnakket om dette. I Stortinget 26. oktober hevdet statsministeren at statsbudsjettet tar hensyn til oljeinvesteringene. Men finansministeren avviser at 20 milliarder i økte oljeinvesteringer ville medført reduserte utgifter i statsbudsjettet, sier Solvik-Olsen.

Frp-talsmannen mener det sier seg selv at investeringene på sokkelen har betydning for norsk økonomi. I 2003 ble det investert i overkant av 60 milliarder kroner på sokkelen. I 2012 planlegges det slike investeringer for 175 milliarder kroner.

Etterlyser fakta

Statistisk Sentralbyrå har i flere analyser sagt at økte oljeinvesteringer er hovedårsaken til at Norge kommer så godt gjennom finanskrisetider.

– Men dette faktumet passer jo ikke regjeringen så godt, siden regjeringen liker å gi inntrykk av at det er rødgrønn politikk som holder skuta flytende i røft økonomisk farvann, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann.

– Jeg er lei av at Ap spiller «ansvarlighetskortet» uten at partiet kan støtte opp sine argumenter med fakta. Vi skal for all del holde orden i økonomien. Vi skal ikke bruke penger bare fordi de finnes. Men vi må slutte å diskutere økonomisk politikk som om det finnes et objektivt, ansvarlig nivå, sier Ketil Solvik-Olsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse