JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforening får skylda for foreldreprotester

Førskolelærere blir slept i arbeidsretten etter at foreldre blokkerte en rekke barnehager i København.

eg har aldri sett noe lignende på de 30 årene jeg har jobbet med arbeidsrettssaker, sier Steen Parker til dagbladet Arbeideren. Parker er avdelingssjef i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet.

Angrep på ytringsfrihet - Saken er prinsipiell og generell. Det er et voldsomt angrep på faglige lederes ytringsfrihet og på retten til å bruke ord som faglig kamp, kjempe, bekjempe og mobilisere, sier Jan Hoby. Han er nestleder i LFS, en av to fagforeninger for københavnske førskolelærere. LFS er med i FOA som skal føre saken for LFS når partene holder et såkalt fellesmøte om saken i neste uke.

Saken er reist av Kommunernes Landsforening, KL, etter uroen i København i ukene rundt kommunevalget 17. november. Først holdt førskolelærerne en endags streik. Deretter blokkerte sinte foreldre opp til 25 barnehager om dagen, for å protestere mot kommunale nedskjæringer.

Splittet venstresida Saken splittet venstresida i København umiddelbart før valget, men kunne ikke hindre at venstresida samlet fikk framgang.

Etter KLs oppfatning er det samrøre mellom LFS og den uavhengige foreldreforeningen KFO, Københavns Forældre Organisation. KL mener at LFS har latt KFO "ta støyten" for å unngå at LFS-medlemmer blir trukket i lønn for de dagene de ikke kunne jobbe på grunn av blokaden.

KL vil prøve å bevise påstanden gjennom en rekke uttalelser Jan Hoby har fremsatt på Facebook. Han har blant annet skrevet: "LFS støtter og oppfordrer faktisk sine medlemmer til å kjempe" og "Flott at det pedagogiske området vil slåss".

Også KL finner saken prinsipiell.

Epokegjørende - Om vi får dom for at LFS skal dekke tapet ved foreldreblokaden, så vil det være en epokegjørende dom. Det vil jo bety at blokadene i virkeligheten var en streik. Får vi den dommen, blir det et betydelig større beløp enn i tilsvarende saker, sier Karsten Thylstrup, kontorsjef ved KLs personalejuridiske kontor til Politiken.

Jan Hoby sier at han står ved alt han har skrevet på Facebook, og påpeker at alt som blir tatt ut av en sammenheng, vil kunne misbrukes.

- Vi en modig og politisk fagforening som tør si hva vi mener. Vi går inn for aksjoner, demonstrasjoner og sivil ulydighet. Faglig kamp er ikke noe odiøst i vår terminologi. Det er klart at KL i årevis bare har ventet på en anledning til å "ta" oss. Men de har ingen sak, vi har ikke på noe tidspunkt uttalt at vi støtter tariffstridige streiker, sier Jan Hoby til Politiken.

Han kaller KLs måte å agere på "toppmålet av mangel på respekt for offentlig ansatte".

Raser mot "gatas parlament"

Martin Geertsen, småbarnspappa, tidligere borgerlig politiker og byråd i København, raser på sin side i et leserbrev mot "gatas parlament" som hindret ham i å levere sitt barn i barnehagen. Geertsen sammenligner de aksjonerende foreldrene med de tidligere brukerne av Ungdomshuset på Nørrebro som ble ryddet i 2007, "en gruppe voldsmenn som med bål, brann og brostein" lyktes å få et nytt ungdomshus. Læren til nedskjæringstruede københavnerne er ifølge Geertsen at det bare er "å sette fyr på noe eller blokkere et eller annet".

Geertsens innspill kan ses som en del av den ideologiske kampen som foregår i Danmark om økonomien i offentlig sektor og velferdsstatens framtid. Høyresida skylder på dårlig styring i kommunene når de skjærer ned, mens venstresida mener den borgerlige regjeringen med sin politikk er i ferd med å ødelegge selve fundamentet for velferdsstaten og det kommunale selvstyret.

Annonse

Flere saker

Annonse