JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlig planlegging gir dødtid

En tredel av håndverkernes arbeidstid er dødtid.

Det viser en undersøkelse Fellesforbundet har gjort på store byggeprosjekter i Trondheim.

De fleste bygg blir dyrere enn nødvendig på grunn av dårlig planlegging, sier organisasjonsarbeider Roar Aas i Fellesforbundet til Adresseavisen.

– Vi blir dårligere og dårligere til å planlegge. Ofte mangler arbeidstegninger. Byggeprosjektene er også blitt mer teknisk krevende, mens planleggingen ikke har hengt med, sier Aas.

– Les også: Travle sykepleiere

I 2005 gikk en firedel av tida bort i arbeid som ikke var omfattet av bygningsarbeidernes akkord. I 2010 var tallet økt til en tredel, viser undersøkelsen. Den bygger på målinger av akkordlønn og timelønn ved byggeprosjekter i Trondheim.

– Vi tror situasjonen kanskje er enda verre i andre deler av landet, med flere mindre entreprenører og større andel innleid arbeidskraft, sier Aas til NTB.

Dårlig planlegging blir forsøkt kompensert med økt bruk av vikarbyråer og innleid arbeidskraft.

– Les også: Utlendingene tar over

– De hiver på mer folk når sluttdatoen nærmer seg, som gjerne hentes inn på kort varsel. Men det bidrar ikke til økt produktivitet, sier Aas.

Håndverkerne taper økonomisk på dårlig planlegging. Akkorden blir dårligere når tida de skulle brukt til bygging går med til å gjøre forefallende arbeid, fordi de må vente på tegninger.

– Av og til er det nødvendig å rydde og måke snø. Men ikke en tredel av tida. Og det blir ikke nybygg av snømåking, sier Aas. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse