JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-ja til fortsatt kullgruvedrift

– En fin julepresang, sier Arbeidsmandsforbundets Erna Hagensen etter at Arbeiderpartiets stortingsgruppe i går gikk inn for fortsatt kullgruvedrift på Svalbard.

einar.fjellvik@lomedia.no

Forbundslederen mener likevel det er for tidlig å innkassere seieren i den langvarige drakampen om kullgruvedriften på Svalbard skal avvikles når den nåværende gruva i Svea er tom i 2013 eller om Store Norske Spitsbergen Kullkompani skal få åpne ei ny gruve i Lunckefjell.

– Vi vet det også sitter folk i regjeringa som har søkt å nedkjempe Svalbard i lang tid, sier Hagensen.

Formelt ligger søknaden fra Store Norske fortsatt til behandling i det SV-styrte Miljøverndepartementet, og det foreligger fortsatt ingen innstilling fra hverken departementet eller regjeringen.

Stort ja-flertall

Like fullt valgte Arbeiderpartiets stortingsgruppe å behandle saken i går, ifølge VG. Det endte med at et stort flertall gikk inn for at Store Norske bør få tillatelse til å åpne gruvedrift i Lunckefjell.

– Jeg er helt klar på at det bør åpnes for fortsatt kullgruvedrift på Svalbard. Svalbardsamfunnet har tre bein å stå på, nemlig kull, reiseliv og forskning. Alle disse tre virksomhetene er så flettet inn i hverandre, at det ene er avhengig av det andre, sier Ap-politiker Ingrid Heggø til VG.

Rødgrønn dynamitt

Sysselmannen på Svalbard har tidligere gått god for at søknaden ikke er i strid med de strenge vernereglene for Svalbard. LO har gitt sterk støtte til planene, og Store Norske har truet med at et nei kan bety slutten for gruvedriften på Svalbard allerede i 2016.

Innad i den rødgrønne regjeringen er likevel saken dynamitt. Gårsdagens behandling i Arbeiderpartiets stortingsgruppe viste at partiet er delt i et flertall som støtter fortsatt gruvedrift og et mindretall som vil avvikle den.

Regjeringspartner SV vil avvikle hele gruvedriften på grunn av de store CO2-utslippene.

– Vi vil nedlegge kullgruvene på Svalbard, erklærte partiets miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, da Stortingets energi- og miljøkomite besøkte Svalbard tidligere i høst.

Senterpartiet har tidligere sagt at gruvedriften bør avvikles på sikt, men ikke ennå. Partiets ferske olje- og energiminister, Ola Borten Moe, har derimot markert seg som en helhjertet tilhenger av Lunckefjell-prosjektet.

– Med mindre det dukker opp momenter her som tilsier at det er helt uforsvarlig av hensyn til essensielle naturverdier, så ser jeg ingen grunn til at det ikke skal drives videre kullgruvedrift på Svalbard, sa han til Dagsavisen tidligere i år.

For skeptikerne er det særlig klimahensynet som veier tungt. Det er beregnet at den nye gruva vil føre til globale utslipp på 5,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år.

Frykter driftshvile

På Svalbard argumenterer man med at kullet som utvinnes der er svært rent, sammenliknet med kull som utvinnes på kontinentet. I tillegg er man, naturlig nok, svært opptatt av arbeidsplassene. Den nåværende gruva i Svea er ventet å gå tom for kullreserver allerede i løpet av 2013.

Tidligere denne måneden advarte Store Norske-direktør Bjørn Arnestad om driftshvile og permitteringer hvis ikke det blir gitt grønt lys for Lunckefjell-prosjektet innen nyttår.

– Hvis vi ikke snart får en avgjørelse vil det få konsekvenser for Store Norske. Forsinkes prosjektet over nyttår, betyr det ett års driftshvile mellom avslutningen i Svea Nord og oppstart i Lunckefjell. Det vil i neste omgang føre til permitteringer, sa Arnestad til Svalbardposten.

Også arbeiderforeningen i Longyearbyen har engasjert seg, blant annet med å skrive brev til alle partiene på Stortinget og alle departementene der de advarer om konsekvensene av et nei til Lunckefjell-prosjektet:

«Konsekvensene av et endelig avslag er dramatiske for alle parter. Det vil gå mot en styrt avvikling av Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG) og få store konsekvenser for Longyearbyen. Norge vil også på sikt miste sitt fotfeste som den suverene nasjon på øygruppen», skriver foreningen.

Annonse

Flere saker

Annonse