JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHOs klimaplan møtt med kritikk

NHO la i dag fram sin klimahandlingsplan, og ble kritisert for lite ambisiøse målsettinger både fra Bellona og regjeringshold.

torgny.hasaas@lomedia.no

Klimahandlingsplanen er utarbeidet av et panelbestående av 30 konsernsjefer. De har gått gjennom sektor for sektor og sett hvor det er mulig å foreta utslippsreduserende tiltak. De har kommet fram til at det er mulig å redusere de norske utslippene med 12 millioner tonn CO2 innen 2020. Den ble lagt fram på et møte i København i dag, på et arrangement i tilknytning til klimatoppmøtet.

Les mer på hos NHO

Klimaforliket i Stortinget sier at det norske utslippet i 2020 må være redusert med mellom 15 og 17 millioner tonn CO2. Men dette mente altså konsernsjefpanelet ikke vil være mulig å oppnå på en økonomisk forsvarlig måte med dagens teknologi.

Først ute til å kritisere planen var statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet. Han mente at planen var for lite ambisiøs. Men det var Bellonas Marius Holm som virkelig ladet kanonene. Han var både «sjokkert» og «rystet».

Han påpekte at NHOs kutt egentlig var lavere enn 12 millioner tonn CO2 fordi NHO hadde regnet med skog i regnestykket. Det er ikke en del av klimaforliket. Han mente derfor at klimaplanen legger opp til et CO2-kutt på 9 millioner tonn CO2, det vil si tilbake til 1990-nivå og at en slik ambisjon vil føre til en oppvarming av atmosfæren med 6 grader.

NHO-sjef John G. Bernander svarte at Holm var usaklig, og at det ikke var belegg for slike påstander. NHO mente også at det er korrekt å regne skog inn i regnestykket.

Annonse

Flere saker

Annonse