JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskere uten fast jobb

De fleste universitetene her i landet setter i år rekord i antall midlertidige ansatte.

– Disse tallene er både overraskende og skuffende, sier leder i Forskerforbundet Bjarne Hodne til Forskerforum.

– Les også: Dårlige forelesere belønnes

Tallene viser nemlig at andelen forskere og lærere som jobber uten fast kontrakt ved landets universiteter, fortsetter å stige.

Det skjer til tross for sterkt fokus på de ansattes arbeidsforhold de siste årene.

Fra 2010 til 2011 har andelen midlertidig tilsatte i forsker og lærere ved universitetene, steget fra 21,6 til 22,4 prosent. Det er det høyeste nivået på fem år.

Verst står det til ved Universitetet i Tromsø (UiT) hvor ansatte på tidsavgrensete kontrakter i fjor utgjorde 29,3 prosent av arbeidsstokken.

I 2011 har andelen steget til 31,8 prosent. Det er over tre ganger høyere enn i arbeidslivet totalt.

– Les også: Akademisk innavl

Personal- og organisasjonsdirektør Odd Arne Paulsen ved Universitetet i Tromsø sier til Forskerforum at analysene av situasjonen ikke er ferdig.

Han antar likevel at økningen har sammenheng med at universitetet henter inn flere forskningsmidler til såkalte eksternt finansierte prosjekter.

– Vi ønsker flere prosjekter, men det har konsekvenser for midlertidig ansettelser, sier han og legger til at universitetet nå skal kartlegge utviklingen ned på enkeltpersonnivå.

– Vi ser tallene, og vi ønsker en reduksjon, men får en økning. Det betyr at vi må intensivere arbeidet. Universitetet har i 2011 fastsatt en rekke tiltak som skal føre til en reduksjon i andel midlertidig tilsetting.

– Les også: Pop å være forsker

Som eneste universitet i landet, har Universitetet i Agder under ti prosent midlertidige ansatte.

Rektor Torunn Lauvdal mener det er det beste – ikke bare for de ansatte – men for hele institusjonen.

– Noe fleksibilitet må man alltid ha, men vi er opptatt av at det skal være ryddig, sier hun til Forskerforum.

– Institusjonen er heller ikke tjent med at noen er midlertidig ansatt i over fire år og får fortrinnsrett på grunn av fireårsregelen. Vi er tjent med at stillingene lyses ut og at den beste blir ansatt.

Universitetet i Agder har redusert andelen midlertidige årsverk fra 12,5 i 2010 til 9,2 prosent i 2011. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse