JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens ville sittet trygt 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg ville kommet uskadd fra det om han hadde vært på kontoret da bomben gikk av 22. juli.

Daværende justisminister Knut Storberget ville neppe vært like heldig.

Statsministerens kontor i 16. etasje er så godt som uskadd, til tross for den kraftige eksplosjonen fredag 22. juli. Det kunne pressefolkene, som tirsdag for første gang siden terrorhandlingene fikk se hele den 17 etasjer høye høyblokken innvendig, konstatere. Vinduene vender ut mot Akersgata - motsatt side av der bomben gikk av - og er helt intakte. Hadde statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vært til stede på sitt kontor under eksplosjonen, hadde han med andre ord kommet fint fra det.

– De to øverste etasjene er bygget med mer moderne og sterkere materialer enn den opprinnelige bygningen, de ligger dessuten litt tilbaketrukket i forhold til resten av bygget. Dette, i tillegg til at de selvfølgelig ligger høyere opp, gjør at skadene er betydelig mindre der, opplyser prosjektleder i Statsbygg, Ragnar Bowim, til NTB.

Verst i lavere etasjer

Fra og med 15. etasje og nedover blir ødeleggelsene stadig verre. Glasskår, møbler, permer og annet kontormateriale ligger strødd. Takplater er falt ned, dørkarmer bendt opp og de svarte aluminiumspersiennene i vinduene er vrengt i alle retninger.

Tidligere justisminister Knut Storbergets (Ap) var på ferie da bomben gikk av, og kan være glad for det. Selv om alle vinduene på hans kontor er laminert med sikkerhetsfilm, er det like fullt en betydelig mengde glasskår strødd over statsrådens skrivebord, stol og resten av hans kontor.

Justisdepartementet var det departementet som ble hardest rammet av bomben. Fire av de ansatte ble drept og flere ble hardt skadd.

Selv om rundt hundre mennesker i snart fem måneder har ryddet opp i ødeleggelsene, minner regjeringskvartalet fortsatt om en krigssone.

– Kunne gått verre

– Det er ganske store ødeleggelser. Det er utrolig hvor mye kraft den bomben har hatt, sier byggeleder Magnus Hanæs, som jobber med oppryddingen i Y-blokken, som huset kontoret til kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen.

Glasskår ligger strødd utover gulvet, ledninger henger ned fra taket, takplater har falt ned og glassplinter står i veggene. Enkelte vegger har store, gapende hull. Men oppi alle ødeleggelsene, minner byggeleder Hanæs seg stadig på at det tross alt ikke var så mange folk på jobb da bomben smalt.

– Da jeg kom hit hang det post-it-lapper på mange av dørene om at folk var borte på ferie og ville være tilbake om en uke. Så det er tydelig at det kunne ha gått så mye verre her, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse