JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaforhandlinger i baklås

Dagen før statslederne ankommer klimatoppmøtet er det fortsatt store forhandlingsproblemer. – Ingen av de konfliktene vi har hatt er blitt løst, medgir Erik Solheim.

tri.nguyen@lomedia.no

Ifølge Solheim er forhandlingstekstene ennå altfor lange og med for mange parenteser. Imorgen, onsdag, kommer statslederne og forhandlingene løftes opp på øverste nivå. Men avstanden mellom u-landene og i-landene er fortsatt stor. Det må et mirakel til for å komme til enighet før deadline.

– Det er veldig mange uløste spørsmål. Det er et problem at det er så mange, hadde det bare vært snakk om noen hadde det vært annerledes. ¬U-landene er blant annet misfornøyde med for lite penger og for lave ambisjoner fra i-landene. Men det verste nå er kampen mot klokka, sier Solheim på et pressemøte tirsdag kveld.

Uklare tekster

Utkastet til erklæring som ble lagt frem tirsdag, mangler konkrete tall på de viktigste stridspunktene: Konkrete utslippskutt for de rike landene og finansiering av klimatiltak i sårbare utviklingsland. Utkastet inneholder heller ikke noe tallfestet langsiktig mål for utslippsreduksjoner ifølge NTB.

Ingen avklaring

I går fikk Solheim ansvaret for å lede konsultasjoner rundt handel, skipsfart og luftfart sammen med Singapors miljøvernminister. Men heller ikke disse temaene er det blitt noen avklaringer på iløpet av tirsdagen.

– Temaene er blitt formulert på nye måter, det kan vi bygge videre på. Men jeg kan ikke si at det har kommet noen avklaringer, sier Soheim.

Rundt 120 stats- og regjeringssjefer er ventet til avslutningen av toppmøtet fredag, som er blitt omtalt som etterkrigstidens viktigste toppmøte.

– Flere i-land ønsker ikke å diskutere utslippsforpliktelser dersom ikke USA er med, særlig EU er klare på dette standpunktet. Vi må derfor bygge bro mellom USA og noen av u-landene for å få de med, sier Norges forhandlingsleder under toppmøtet, Hanne Bjurstrøm.

Annonse
Annonse