JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk knivdom forkastet av høyesterett

Omstridt knivlov er nå verdiløs, mener riksadvokaten. - Halvdelen av befolkningen er fortsatt kriminelle, sier forsvareren.

Høyesterett omgjorde tirsdag en ubetinget fengselsstraff som henholdsvis en tankpasser og en vernepleier hadde fått i lagmannsretten i sommer. Begge fikk i stedet 3000 kroner i bot, mens forsvarerne hadde krevet full frifinnelse.

Mistet jobben

Tankpasseren hadde glemt å fjerne en såkalt hobbykniv som han bruker på jobben, fra bilen. Vernepleieren hadde et multiverktøy med et knivblad over de tillatte 7 cm i hanskerommet, da politiet passet ham opp en morgen på vei til jobb.

Begge har allerede sonet dommen på 7 dagers fengsel, og vil nå søke erstatning. Vernepleieren mistet jobben og måtte samtidig vinke farvel til drømmen om å bli politibetjent etter lagmannsrettens dom.

Arbeidsverktøy Begge dommer vakte stor bekymring i fagbevegelsen, ikke minst i forbundet Træ-Industri-Byg, der mange av medlemmene kjører rundt med verktøy i bilen.

Loven fra 2008 hadde til formål å begrense vold i nattelivet på grunn av den såkalte bandekrigen i storbyene om det attraktive hasjmarkedet. Loven dikterte en strafferamme på 7 dagers fengsel første gang man ble tatt med en kniv over 7 cm, med mindre man bar den i forbindelse med jobb eller fritidssysler som jakt eller fiske. Loven har fått mye kritikk fra blant annet Dommerforeningens formann som har uttalt at det skarpe diktatet om straffens lengde vil "ødelegge maktens tredeling ved å frata dommerne deres tolkningsmulighet og tvinge dem til å gi fengselsstraff til uskyldige".

Tankpasserens forsvarer, Jens Rye Andersen er imidlertid ikke tilfreds med at høyesterett ikke frikjente de to totalt.

På rullebladet - Dommen hjelper ikke på det problemet at loven kriminaliserer halvdelen av den danske befolkningen som risikerer en flekk på rullebladet. Er man frekk, kan man si at vi er på vei til å bli en politistat, sier han.

Riksadvokat Jørgen Steen Sørensen har presset på for å få fengselsstraffen til de to opprettholdt. Ellers ville man "åpne en låveport", uttalte han før dommen. Nå står danskene tilbake med et gjørmet bilde, konstaterer han.

Tross dette er politikerne tilfredse med dommen. Sosialdemokratenes rettspolitiske talsmann Karen Hækkerup kaller den "super gledelig" fordi dommen har vist at loven har en "kattedør" i tvilstilfeller.

Hundrevis av knivsaker har vært stilt i bero, i påvente av høyesteretts dom.

Annonse

Flere saker

Annonse