JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felles front for klimafond

Miljøstiftelsen Zero gjør felles front med industrien og ber regjeringen opprette et eget klimatiltaksfond. Hvordan det skal finansieres er mer usikkert.

Den noe uvanlige alliansen trer fram i et brev som Zero, LO-forbundet Industri Energi og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri har sendt statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

I brevet beskrives klimafondet som det mest konkrete og handlingsrettede virkemidlet for å nå nasjonale klimamål og utvikle en bærekraftig industri. Organisasjonene mener fondet må finansieres av inntekter fra norsk petroleumsvirksomhet - men nøyaktig hvordan dette skal skje, er ikke skissert.

– Vi tar ikke stilling til detaljer i finansieringen i brevet, sier daglig leder Einar Håndlykken i Zero til NTB.

– Les også: - Store penger å tjene

Zero og resten av norsk miljøbevegelse ønsker primært å finansiere fondet gjennom økte avgifter på norsk sokkel. Dette synet deles av regjeringspartiene Senterpartiet og SV samt deler av opposisjonen.

Oljeindustrien går også inn for å bruke inntektene fra CO2-avgiften til et klimafond, men krever samtidig at avgiftene holdes på dagens nivå av hensyn til konkurransekraften.

– Jeg er opptatt av at rammebetingelsene må være like for alle aktører. Rammeverket bør være globalt og ikke nasjonalt, sa Statoil-sjef Helge Lund til NTB i november.

Klassekampen har tidligere skrevet at oljeindustrien helst vil ha en frivillig ordning med lavere fondskontingent enn dagens CO2-avgift - for å oppmuntre selskapene til å delta.

Det Ap-styrte Finansdepartementet har tidligere uttalt seg negativt om å øremerke miljøavgifter. I et intervju med Stavanger Aftenblad tidligere i høst, slo statssekretær Ketil Lund fast at inntektene fritt bør kunne brukes på andre formål, dersom dette vurderes å være til «beste for samfunnet», som han uttrykte det.

Klimamelding

I brevet fra de tre organisasjonene vises det til Det Europeiske kvotehandelssystemet som vil bidra til at 70 prosent av industriens utslipp i Norge er underlagt kvoteplikt eller annen regulering i 2013.

– Innen 2020 vil kvotehandelssystemet ha redusert utslippene i Europa med 21 prosent. For å utløse nasjonale utslippsreduksjoner ut over det europeiske kvotehandelssystemet må det iverksettes særskilte nasjonale virkemidler som gjør det mulig å gjennomføre store klimakutt raskt, uten at det bidrar til karbonlekkasje, anfører organisasjonen, som mener svaret er et klimafond etter mønster av NOX-fondet.

– Nasjonale klimautslipp kombinert med fortsatt industriutvikling i Norge vil vanskelig kunne gjennomføres uten et solid klimatiltaksfond, argumenterer de.

Klimameldingen som regjeringen legger fram til neste år vil gi svar på om organisasjonene blir hørt. Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har tidligere gjort det klart at det finnes andre måter å finansiere et klimafond på, foruten å øke avgiftene på sokkelen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse