JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erik og Jens henger med hue

Verken statsminister Jens Stoltenberg eller miljøvernminister Erik Solheim klarte å spre noe optimisme omkring utfallet av klimatoppmøtet i København.

Statsministeren prøvde å trekke fram to ting. Det ene var at USA har sagt at de er villige til å gå med på å opprette et klimafond på i 100 milliarder dollar innen 2020. Det andre var at Kina kunne se ut til å bevege seg litt i retning av å ville forhandle.

Men fortsatt er det de to store spørsmålene uløst: Mål og finansiering. Dette er i følge Jens Stoltenberg hovedtemaene ved forhandlingene. Mål er hvor store kutt det enkelte land skal foreta og finansieringspørsmålet er hvordan u-land skal få støtte til å kompensere for manglende økonomisk utvikling på grunn av klimatiltak.

– Vi må se noen bevegelser og det gjelder alle parter, sier Stoltenberg.

Solheim gikk inn på det som skjer i forhandlingene. I dag har det foregått en plenumsdebatt. Solheim mener at det er en meningsløs måte å forhandle på. Danskene har ved ulike anledninger foreslått at avtaleteksten skal behandles i mindre grupper. Dette har spesielt u-landene gått i mot. I stedet har det danske formannskapet blitt hersa med av enkelte delegater, ifølge Solheim.

Han var også positiv til USAs utspill om 100 millioner dollar. Men her må en lese alt med liten skrift. USAs utspill i dollar var et svar på EUs utspill om 100 millioner euro.

Konferansen er inne i «høynivådelen» der statsledere fra alle verdens land kommer. Det er fortsatt usikkert om president Obama kommer til København. Som utenriksminister Hillary Clinton sa. «Jeg håper han har noe å komme for.»

Annonse

Flere saker

Annonse