JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Lømmelpakken må få et etterspill

Fagbevegelsen er bekymret over framtidige faglige aksjoner. Et flertall av danskene støtter den såkalte lømmelpakken.

Avisen Politiken og dansk TV2 offentliggjorde torsdag en meningsmåling som viser at 58 prosent av de danske velgerne stiller seg positive til den såkalte lømmelpakken. 32 prosent er negative ifølge analysebyrået Megafon.

Pakken ble vedtatt av et snevert, borgerlig flertall opp til klimatoppmøtet som slutter i København i dag. En samlet opposisjon stemte imot. Formålet var å kunne ta det i oppløpet, når antatt tilreisende, såkalte yrkesdemonstranter ville komme til København for å rasere byen under toppmøtet.

Bekymret - Meningsmålingen er bekymrende, sier Allan Leegaard til frifagbevegelse.no. Han er faglig sekretær i Rør- og Blikarbejdernes Fagforening i København og var koordinator da Byggefagenes Samvirke sist lørdag påtok seg å holde ro og orden på den store demonstrasjonen som de fleste nå er enige om samlet 100 000 deltakere.

- I fagbevegelsen har vi hele tida regnet med at lømmelpakken ville være en saga blott så snart vi får et nytt flertall i Folketinget. Men når så mange støtter lømmelpakken, minsker det håpet om en endring. Sosialdemokratene ser jo for tida mye på folkestemningen før de fastlegger hvilken linje de skal stå for på et gitt område, konstaterer Leegaard og viser til at partiet hittil har rost politiets innsats under toppmøtet.

- Men jeg regner med at det vil komme en større debatt i fagforbundenes medlemsblad om saken på nyåret. Så må vi se hva det kan føre med seg.

Effektivt Lømmelpakken har vist seg som et særdeles effektivt verktøy for politiet under toppmøtet. Muligheten for å foreta såkalte preventive anholdelser før det eventuelt kommer til bråk, er blitt utnyttet massivt. Torsdag kveld ble det foreløpig samlede antallet anholdte gjort opp til 1796. Derav er 130 siktet - altså langt under 10 prosent. Resten har fått lov til å gå etter maksimalt 12 timer i det såkalte klimafengselet, der det er innrettet bur til 1000 personer i en gammel lagerhall.

Stort sett alt som kan krype og gå av menneskerettseksperter og talsmenn for advokat- og dommersammenslutninger tar avstand fra lømmelpakken.

- Det er en absurd situasjon at personer som har begått noe straffbart, har bedre juridisk beskyttelse enn lo

Annonse
Annonse