JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil familievolden til livs

Seks Ap-kvinner fra seks ulike komiteer på Stortinget tar nå et krafttak mot vold i nære relasjoner.

christina.halvorsen@anb.no

Seks kvinnelige Ap-politikere fra seks ulike stortingskomiteer har organisert seg i en gruppe for å øke trykket mot vold i nære relasjoner. Gruppen vil særlig ha dette fokuset mer inn i behandlingen av ulike stortingsmeldinger og proposisjoner.

En ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner kommer allerede 4. januar, og en stortingsmelding om vold i nære relasjoner kommer våren 2012.

Gruppen består av leder Anna Ljunggren, justiskomiteen, Stine Renate Håheim, utdanning- og forskningskomiteen, Lene Vågsli, familie- og kulturkomiteen, Hilde Magnusson, kommunal- og forvaltningskomiteen, Tove Karoline Knutsen, helse- og omsorgskomiteen og Kari Henriksen i arbeid- og sosialkomiteen.

– Les også:Faremo på besøk hos NYPD

Blant mange grep vil gruppen jobbe for mer forskning på hvorfor noen menn slår.

– Det er veldig mye synsing rundt årsakene til dette, derfor trengs det mer forskning. Jeg er opptatt av hvordan vi kan forebygge, men vi vet altså ikke nok, sier Ljunggren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stine Renate Håheim er opptatt av å bekjempe kjærestevold.

– Dette er et tema vi bør vie større fokus. Problemet er underkommunisert, for mange starter tidlig med partnervold. I Danmark har de en egen nettside rettet mot denne målgruppen. Jeg ser gjerne lignende tiltak i Norge, sier Håheim.

– Les også: Jenter får egen FN-dag

De seks Ap-politikerne vil nå også, blant mange andre tiltak, jobbe for å øke trykket på å få vold i nære relasjoner-tematikken inn i en kommende stortingsmelding om velferdsstatens yrker, for på denne måten sikre at flere yrkesgrupper i fremtiden skal være i stand til å gjenkjenne og avdekke problemer knyttet til dette.

– Jeg er opptatt av å sikre at flere yrkesgrupper, som tannleger og fysioterapeuter, i fremtiden skal være i stand til å gjenkjenne og avdekke om deres pasienter blir utsatt for vold i hjemmet og hvordan de følger opp dette. Barn som opplever vold hjemme kan slite med konsentrajonsvansker. Vet lærerne nok om hva de skal gjøre hvis de har mistanker om vold? spør Ljunggren.

– I dag gjør helsesøster barselbesøk ved den førstefødte. Jeg vil ta til orde for at vi vurderer å utvide dette til fødsel ved eventuelt både 2. og 3. barn, sier Tove Karoline Knutsen.

– Det betyr at barnefamiliene kan følges opp på en enda bedre måte. En slik praksis vil kunne bidra både til å forebygge omsorgssvikt og til at det reageres når man finner grunn til bekymring, sier hun.

– Les også: Ber menn ta ansvar

Første fokus for gruppen er imidlertid en jul uten vold. Anna Ljunggren viser til tall fra Folkehelseinstituttet der det kommer frem at vi kjøper seks millioner liter mer alkohol i november og desember enn ellers i året.

– Nå nærmer det seg jul, og vi vet at det drikkes mer alkohol i julen enn ellers. Med mye alkohol i hjemmene, øker dessverre også volden. Mange barn gruer seg til jul, fordi de gruer seg til å se foreldrene sine og familien sin beruset og føler seg utrygge, påpeker Ljunggren.

Hun viser videre til at mange kvinner holder ut når det er jul fordi de vil gi barna en jul hjemme og ikke på et krisesenter.

– Når man spør krisesentrene om tallene går opp i julen, så gjør de ikke det, og årsaken er at veldig mange holder ut. Da kan barn bli vitner til vold. Da er det i det minste bra at det finnes noen barna kan ringe til og snakke med, sier Ljungrren og sikter til den gratis Alarmtelefonen for barn og unge (116111), som er åpen hele døgnet i julen.

– Les også: Vil ha flere alkotiltak

(ANB)

Annonse
Annonse