JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innkasserer politisk seier

Republikanernes flertallsleder John Boehner valgte til slutt å bøye seg i striden om forlengelse av skattekutt i USA.

– På grunn av denne enigheten får alle amerikanske arbeidere beholde sine skattekutt, om lag 1.000 dollar for en gjennomsnittsfamilie. Det er rundt 40 dollar ved hver lønnsutbetalingen, uttalte president Barack Obama da det torsdag ble kjent at Republikanerne i Representantenes hus likevel ville stemme for en to måneders forlengelse av skattekuttene for amerikanske lønnsmottakere.

Ifølge Obama vil skattekuttene bidra til å styrke amerikanske familier og stimulere til økonomisk vekst og økt sysselsetting.

– Det er gode nyheter, og de kommer akkurat i tide til jul. Det er reelle penger som vil gjøre en reell forskjell i folks liv, sa han.

Avstemning før jul

Forlengelsen vil bli vedtatt i begge kamre i Kongressen før jul, opplyser John Boehner, som har vært under hardt press i saken. Avstemningene skal holdes fredag, og skulle forslaget mot formodning bli nedstemt, vil de folkevalgte bli innkalt til ekstraordinære møter i romjula, ifølge Boehner.

Striden har stått om hvordan skattekuttene skal forlenges. Det har vært enighet om at kuttene kan fortsette, men Republikanerne i Representantens hus, med John Boehner i spissen, har insistert på straks å forhandle om en forlengelse på ett år.

Dette kravet har blokkert en foreløpig forlengelse deres egne partifeller allerede har vedtatt sammen med Demokratene i Senatet.

Boehner innrømmer at kompromisset er et nederlag for Republikanernes partigruppe i Representantenes hus.

– Men jeg syns vi kjempet en god kamp, sier han.

Hard kritikk

Før saken løste seg torsdag, hamret Obama løs på det han kalte en radikal klikk av republikanere som hindret planene.

– Dette er nøyaktig hvorfor folk blir så frustrert over Washington. Dette er et tema som det er enighet om hos et overveldende antall medlemmer i begge partier. Har dette stedet blitt så dysfunksjonelt at selv når folk er enige om noe, så kan vi ikke gjennomføre det? Det gir ingen mening. Nok er nok, folk tåler ikke mer spill, sa den amerikanske presidenten.

Han lovte samme dag Boehner at han er fast bestemt på snarest mulig å begynne arbeidet med en forlengelse på ett år, slik Republikanerne ønsker.

– Jeg er klar til å å signere kompromisset i det øyeblikk jeg får det på skrivebordet, sa Obama.

Fiasko

Motstanden hos Republikanerne har også ført til krass kritikk fra egne rekker og splittelse i partiet. Den konservative avisa Wall Street Journal kaller saken en fiasko som kan hjelpe president Barack Obama å bli gjenvalgt til høsten.

Det er også noe mange i partiledelsen frykter. Oppslutningen om Obama er nå på rundt 50 prosent, ifølge en fersk måling. Det er den høyeste oppslutningen siden mars.

Torsdag oppfordret Mitch McConnell, som leder Republikanerne i Senatet, sine partifeller innstendig om å realisere den midlertidige forlengelsen.

– Republikanere i Representantenes hus vil forståelig nok ha større forsikringer om varigheten av disse vedtakene, mens Demokratene i Senatet vil ha mer tid til å forhandle om vilkårene. Målene utelukker ikke hverandre. Vi kan og bør gjøre begge deler, sa McConnell. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse