JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret skylder han mange tusen

Ansatte ved Forsvarets kjøkken har ventet siden juni på etterbetaling av lønn og lovlige turnuser. Ventetida skaper frustrasjon på forsvarets kjøkken.

anne.grete.lossius@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

– Vi går i et tomrom, og vet ikke hva som skjer. Pengene lar vente på seg, men det mest frustrerende er at vi hører så lite om hva som skjer, sier tillitsvalgt Erling Utnes ved kjøkkenet på Setermoen leir.

Ventetid

– Det er en treghet som ikke likner noe, fastslår NTL-sekretær Guro Vadstein.

Saken handler om at de kjøkkenansatte har jobbet to timer for mye hver uke i flere år, og at de skal ha kompensert for disse timene.

Etter mye tautrekking om tolkning av hovedtariffavtalen, fikk NTL arbeidsgiver med på å rette en felles henvendelse til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) om hvordan tariffavtalen egentlig skulle forstås.

– I juni i år ville arbeidsgiver endelig innse at de var enig i vår tolkning av avtalen, sier NTLsekretæren.

Dermed var det duket for krav om etterbetaling for to timer overtid per ansatt. Og oppsett av nye turnuser. Der står saken i dag – et halvt år senere.

Turnus

De drøyt 20 NTL-medlemmene på Setermoen synes ikke Forsvaret trenger å nøle med utbetalingene. Utnes anslår at det dreier seg om 50-60 000 kroner for hver enkelt.

– Jeg har egentlig glemt hele utbetalingen, siden det har gått så lang tid. Det er ikke artig å ikke vite hva som skjer, men jeg håper jo pengene kommer, sier Lisa Marie Guldbrandsen.

De ansatte venter også på at turnusene deres blir endret slik at de blir riktige.

– Vi går og venter hver dag, og håper vi får pengene snart. Dessuten lurer vi på når de skal endre turnusen, slik at vi ikke går for mange timer lenger, sier Jan Solberg.

Økte arbeidstiden

Saken startet i 2007, da FLO (Forsvaret logistikkorganisasjon) ga beskjed om at arbeidstiden for de ansatte på kjøkken skulle endres fra 35,5 timer i uka til 37,5 timer.

Landsforeningen protesterte kraftig fra første stund, fordi de mente det var tariffstridig at de ansatte ble pålagt å endre sin arbeidstid.

– Utgangspunktet i staten er at de ansatte skal jobbe 37,5 timer i uka. Men så er det en god del arbeidstakere som jobber ubekvemt, og disse skal ha redusert arbeidstid. Det gjelder særlig ansatte som jobber skift og turnus, forklarer NTL-sekretær Guro Vadstein.

Krav

Utnes vil ikke spekulere i hvorfor det har tatt så lang tid, men han sier han ikke er redd for at pengene ikke skal komme.

– Men det er medlemmer som frykter det går den veien. Dette gjelder nesten alle kjøkken i Forsvaret, så det er ikke småbeløp totalt sett. Og siden de ikke har endra turnusen ennå, stiger jo gjelda deres fremdeles, sier Utnes.

Han forteller at de sendte inn sitt krav til lønningskontoret umiddelbart etter at skrivet fra departementet kom om at pengene skulle tilbakebetales. Utnes er også opptatt av at de som slutter før pengene utbetales skal få det de har krav på.

Garantibestemmelse

Fordi det er så mange forskjellige turnus- og skiftordninger er det innført en garantibestemmelse i hovedtariffavtalen som sikrer at de som jobber ubekvemt ikke skal jobbe mer enn 35,5 timer i uka.

Vadstein sier at i «kjøkkensaken» har arbeidsgiver blandet sammen to av vilkårene for garantibestemmelsen.

– Mange av de ansatte på kjøkken faller utenfor vilkåret om at den enkelte arbeidstaker må arbeide minst hver tredje søndag, fordi arbeidsplanene kun krever at man jobber hver fjerde helg eller sjeldnere. De er imidlertid omfattet av vilkåret om at de arbeider i «skift- og turnusarbeid som drives regelmessig på søn- og helgedager».

– Arbeidsgiver hevdet at det skulle være krav om å jobbe hver tredje helg for at kravet om regelmessighet skulle være oppfylt, sier Vadstein.

Svarer ikke

NTL-magasinet har rettet flere henvendelser til personelldirektøren i Forsvaret, Tom Simonsen, om saken. Men til ingen nytte. Det eneste svaret vi har mottatt var at han skulle videreformidle spørsmålene til fagseksjonen og be om at de sendte oss raskt svar.

For kort tid siden var NTL-sekretær Guro Vadstein og tillitsvalgt i NTL Forsvaret, Tom Rune Klemetsen i et nytt møte med arbeidsgiver i håp om å få en avgjørelse. Det de ble tilbydd var tilbakebetaling fra mai 2010, noe som er uaktuelt.

– Nå sender jeg saken til LOs juridiske avdeling og ber om rettslig innkreving, sier hun.

Annonse
Annonse