JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen misfornøyd med København

LO-leder, Roar Flåthen, er skuffet over at statslederne på Københavntoppmøtet ikke klarte å komme fram til klarere forpliktelser og tidsplaner om kutt i klimautslippene. Men han ser noe positivt etter møtet.

torgny.hasaas@lomedia.no

- Det er første gang at så mange statsledere er samlet for å diskutere klimaendringene. Det er også verdt å merke seg at samtlige er enige om hva problemet er, og at det kreves felles innsats og globale løsninger. 2 graders målet er endelig kommet på plass. Det er et stort og viktig skritt på veien, sier LO-lederen.

Han framhever at fagbevegelsen har fått bred støtte fra alle om å inkludere rettferdig omstilling («just transition») i arbeidslivet. Denne teksten skal det jobbes videre med fram mot en juridisk bindende avtale.

– Vi håper at denne avtalen kan signeres så raskt som mulig, og senest på COP16 i Mexico i november neste år, sier Flåthen.

Han gir også ros til den norske forhandlingsdelegasjonen som fortjener ros for innsatsen.

– LO er særlig fornøyd med at Norge har bidratt til å få rettferdig omstilling og anstendig arbeid inn i teksten. Videre er Norges og Mexicos felles konstruktive finansieringsforslag er et godt bidrag på veien videre, mener LO-lederen.

Han lover at LO skal fortsette å priortere klimaarbeidet fram over og vil sammen med internasjonal fagbevegelse delta i arbeidet med å komme i mål med en juridisk bindende avtale.

Den internasjonale faglige samorganisasjonen, ITUC, er forferdet over resultatet av København-møtet. Regjeringene har kommet altfor kort i målsettingene om å redusere drivhusgassene. De må overvinne disse forskjellene og få til en bindende avtale i 2010. Det haster sier generalsekretær i ITUC, Guy Ryder.

– Alternativet, i antall omkomne i tillegg til de økonomiske tap og tap av arbeidsplasser, er så enorme at de ikke er mulig å fatte, sier Ryder.

Annonse
Annonse