JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Industrien må bestemme

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener industrien må legge malen for vårens lønnsoppgjør. – Det er viktigere enn noen gang, sier han.

kjell.werner@anb.no

– Vi lever av hverandres arbeid. Det budskapet må mures fast i grunnmuren, sier Sigbjørn Johnsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er en gjensidig avhengighet mellom industriarbeideren i konkurranseutsatt sektor og hjelpepleieren i kommunen. De er avhengig av hverandre i den forstand at de lever av hverandres arbeid. Dette må bli en slags grunnlinje inn mot inntektsoppgjøret i 2012, sier finansministeren i dette romjulsintervjuet.

– Er det enda viktigere nå å holde fast på at konkurranseutsatt industri må legge malen for lønnsoppgjøret?

– Ja, det såkalte frontfaget for industrien må tre enda tydeligere fram, sier ministeren og ber oss alle se minst ti år fram i tid.

Kostnadsnivået

– Med de beste anslagene vi kan gi nå, vil andelen oljepenger vi kan bruke i de årlige statsbudsjettene gå ned som andel av brutto nasjonalbudsjett. Samtidig vil pensjons- og omsorgsutgifter øke betydelig, sier han.

– Det oppstår altså et gap, og det må vi fylle med andre inntekter enn dem vi i dag har fra olje og gass. Da spiller konkurranseutsatt næringsliv en hovedrolle. Vi må gradvis redusere kostnadsnivået i forhold til landene vi konkurrerer med. Derfor er inntektsoppgjøret til våren viktig, sier Johnsen og hever pekefingeren:

– Og så må vi ellers i politikken legge til rette for at folk får god utdannelse. Vi må dyktiggjøre den framtidige arbeidsstyrken, sier han.

Eurokrisen

Finansministeren er også bekymret for den vanskelige økonomiske situasjonen ute i Europa. Veksten faller, gjeld og underskudd tynger mange land og det er stor arbeidsledighet, spesielt blant de unge.

– Det som skjer ute i Europa påvirker oss. Bedrifter permitterer folk, og bedrifter legges ned. Det kan selvsagt skyldes flere ting, men den svake veksten i internasjonal økonomi er en av de viktige årsakene. Rentene i pengemarkedet er høyere nå enn de var for ett år siden. Veksten er nedjustert i EU og euroområdet. Det vil påvirke veksten i Norge negativt i 2012, sier ministeren.

– Vi skal være glade for at det går bra i Norge. Vi har solid økonomi, men vi er veldig avhengig av verden rundt oss.

Er beredt

Finansministeren sier at regjeringen har høy beredskap for mulige tiltak dersom situasjonen i Europa gjør situasjonen verre.

– Det er ikke noen pakker klare, men vi er godt forberedt. Vi tenker igjennom ulike ting som kan skje. Her kan man ikke ha en oppskrift på forhånd, sier Johnsen og poengterer at en ny eventuell nedtur vil bli annerledes enn den som kom etter finanskrisen i 2008. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse