JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ser på Dagmars herjinger

Justisminister Grete Faremo kom onsdag formiddag til Ålesund og Sunnmøre for å se og høre mer om uværet Dagmars herjinger.

Fylkesmann Lodve Solholm (Frp) og konstituert politimester i Sunnmøre, Ingar Bøen, møtte statsråden da hun ankom Vigra flyplass utenfor Ålesund rett før klokken 12 onsdag.

– Jeg tror alle er berørt av det vi har sett de siste dagene, og jeg mener det er nyttig å komme hit og få et førstehåndsinntrykk av de skadene Dagmar har gjort, sier Faremo til NTB om formålet med onsdagens besøk.

Hun berømmer de mange som har gjort en stor innsats i hjelpearbeidet under og etter stormen, spesielt hjelpe- og redningsmannskaper.

– Jeg håper å få snakke med så mange som mulig som har deltatt i dette arbeidet, ikke minst de som har hatt en koordinerende rolle, sier justisministeren.

– Les også: «Dagmar» trolig dyrere enn «Berit»

Første stopp var Stordal kommune på indre Sunnmøre, hvor ordfører Charles Tøsse (H) tok imot på torget. I fjæresteinene lå en katamaran som var løftet på land av bølgene. Tøsse kunne også fortelle om andre store ødeleggelser i kommunen.

– Det er vannskader her i sentrum, hvor vannet steg helt opp mot riksveien, nedblåste trær og knuste vinduer. Lenger inn i landet er det ødelagt skog, sier Tøsse, som mener skadene fordeler seg over hele kommunen.

Han viser fram knuste vinduer i et bygg i sentrum. Skadene oppsto da taket på nabobygget ble revet løs og blåste over veien.

– Les også: Her stod det et garasjeanlegg

På Stordal camping ble justisministeren møtt av bestyrerparet Hans Verwer og Irma van Diepen fra Nederland, som har drevet campingplassen i fire sesonger. De har aldri opplevd noe lignende.

– Det blåser i Holland også, men jeg har aldri vært borti noe som dette før forklarer van Diepen. Både trær og campingvogner har blåst over ende, og fortsatt gjenstår det å få full oversikt over hvor store verdier som er gått tapt.

– Det er skader på spikertelt og utstyr, tre campingvogner er veltet og en er blåst helt bort fra plassen, forteller Verwer.

De to bestyrerne ser det som hell i uhell at det er lavsesong på campingplassen.

– Nå har vi bare noen gjester i helgene, men i julehelgen sto det tomt, forteller van Diepen.

– Les også: Slik herjet «Dagmar»

Allerede på veien til Stordal fikk justisministeren med selvsyn se noen av ødeleggelsene uværet førte til.

Etter Stordal reiste Faremo med følge videre mot Valldal.

I løpet av dagen skal statsråden også oppdateres om kraftsituasjonen på Sunnmøre og om konsekvensene for telenettet og kraftforsyningen når strømmen blir borte over lengre tid. Onsdag morgen var det fortsatt mange som var uten strøm og telefondekning etter uværets herjinger.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse