JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for pasientene

Frp-nestleder Per Arne Olsen frykter at pasientene vil bli skadelidende som følge av den nye samhandlingsreformen for helsesektoren.

– Det er et gigantisk eksperiment som settes i gang 1. januar. For mange pasientgrupper kan reformen føre til et svekket tilbud, sier stortingsrepresentant Per Arne Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann viser til en undersøkelse som er foretatt av kommunenes interesseorganisasjon, KS. Her går det fram at halvparten av kommunene ikke er godt nok forberedt på samhandlingsreformen.

– Jeg frykter at det vil gå fryktelig galt dersom man ikke allerede nå etablerer et sikkerhetsnett som ivaretar pasientenes rettigheter. Når sultefôrede kommuner får regningen for spesialisthelsetjenesten vil det kunne gå ut over eldreomsorg, psykiatri og kronikere.

– Les også: 740 mill. til lokal helse

– Det finnes ingen plan for hvordan dette skal møtes. Helseministeren tror det skal gå knirkefritt, sier Olsen.

Frp-talsmannen mener at både Helsetilsynet og fylkeslegene må være svært årvåkne allerede fra første dag av reformen, slik at brudd på pasientenes rettigheter blir grepet fatt i raskt.

– Det er svært viktig at tilsynsmyndighetene overvåker denne reformen fra første dag. Dette er et gedigent eksperiment som hasteinnføres fra regjeringen for å spare penger, sier Olsen.

Varsler omkamp

Frp har tidligere kjempet i mot reformens finansieringsmodell, og mener det kan bli aktuelt med omkamp allerede i løpet av neste år.

– Vi har sagt at en reform må bygges nedenfra og opp, ikke motsatt. Vi burde satset på oppbygging av kompetanse og kapasitet i kommunene, før vi satte i gang disse endringene.

– Slik denne reformen gjennomføres vil man sørge for at enda flere pasienter i Norge blir kasteballer i et kaossystem, hvor det er den enkeltes bostedsadresse som avgjør hvilket helsetilbud man får, akkurat slik vi har sett i eldreomsorgen, sier Per Arne Olsen.

Havner på gangen

Frp-politikeren viser til at det er stor mangel på sykehjemsplasser. Han frykter derfor at eldre pleietrengende havner på bad eller korridor på sykehjemmene når kommunene nå trues med dagbøter for utskrivingsklare pasienter ved sykehusene.

Per Arne Olsen reagerer også på at det blir kuttet i rehabiliteringstjenesten i helseforetakene uten at det er bygd opp tilsvarende tilbud i primærhelsetjenesten. (ANB)

Annonse
Annonse