JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høy gevinst ved økt pensjonsalder

Dersom folk utsetter tidspunktet for å gå i pensjon med et halvt år, vil det bety rundt 10 milliarder kroner i økt verdiskapning og sparte pensjonsutbetalinger

Det er Senter for seniorpolitikk (SSP) som presenterer denne undersøkelsen, som konkluderer med at hvis folk går står et år ekstra, vil det bety 45 000 årsverk og gi en samfunnsøkonomisk gevinst på rundt 20 milliarder kroner.

SSP påpeker at delmålet i IA-avtalen om å øke forventet pensjoneringsalder med 6 måneder er det eneste som er oppnådd i Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA). Tall fra Nav viser at dette målet ble nådd allerede i fjor.

Stor behov for arbeidskraft

I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) kommer vi til å ha 120.000 færre arbeidstakere i 2030. En bemanningskrise vil kunne ramme mange sektorer, men utfordringen er kanskje størst innen helse- og omsorgssektoren. SSB tror vi kommer til å trenge 40 000 nye årsverk for helsefagarbeidere i 2030.

Betydelig samfunnsgevinst

Beregningen fra Econ Pöyry viser at ett års økning i forventet pensjonsalder vil gi en årlig samfunnsøkonomisk gevinst på 18-21 milliarder kroner. Det tilsvarer1 prosent av den samlede verdiskapningen i Norge (BNP), eller like mye som det koster å drive alle landets barnehager.

Betydelig holdningsendring

Det har i IA-perioden skjedd en betydelig holdningsendring både blant arbeidstakere og ledere. SSP ser at flere kan tenke seg å jobbe lengre og at ledere er blitt mer positive til eldre arbeidstakere.

Hele 52 prosent sier de ønsker å jobbe ut over den alder når de får rett til å gå av med pensjon. I 2003 var denne andelen 35 prosent.

Det er også en tydelig økning (fra 61,4 til 62,9 år) i hvilken alder arbeidstakere kan tenke seg å slutte om de kunne velge helt fritt.

Mange skvises ut

Selv om mange virksomheter er blitt flinke til å bruke et bredt sett av virkemidler, ser vi eksempler på at nedbemanninger ofte løses med sluttpakker til de eldste arbeidstakerne.

SSP mener det er viktig at seniorpolitikk er en del av en ny IA-avtale for å sikre et fortsatt høyt fokus på området. Det bør også settes et nytt delmål for seniorpolitikk, nemlig å øke forventet pensjonsalder for personer over 50 år med minimum ett år for perioden 2010 – 2013.

Annonse
Annonse