JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Laveste strømpris på fem år

Strømprisen i desember er den laveste for denne måneden på fem år.

Det er samtidig under halvparten av prisen sammenlignet med samme måned i fjor.

– Årsaken er først og fremst at det har kommet mye nedbør i høst og at det har vært mildt vær og lavt forbruk. I tillegg har svensk kjernekraftproduksjon gått som normalt, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Gjennomsnittlig strømpris så langt i desember har vært 27,3 øre per kilowattime (kWh), uten påslag og merverdiavgift.

– Les også: Lavere strøm i januar

Også på nyåret ser strømprisene ut til å holde seg lave. En husstand med et årsforbruk på 20.000 kWh kan regne med rundt 2.000 kroner mindre i strømutgifter i første kvartal sammenlignet med samme periode i år, basert på dagens prisprognoser.

I 2010 produserte vi 7,5 TWh (milliarder kWh) mindre enn vi brukte her i Norge, grunnet lite nedbør og ekstrem kulde, ifølge Energi Norge.

Situasjonen ser ut til å bli motsatt neste år.

– Det er mye som tyder på at vi går mot større variasjoner i været fremover, noe som påvirker både produksjon og forbruk. Det vil gjøre oss enda mer avhengige av utveksling av kraft med utlandet, for å sikre kraftforsyning i tørrår og avsetning av overskuddskraft i våtår, sier Ulseth. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse