JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faglige krav til Kina

LO mener at den nye handelsavtalen med Kina også må inneholde bestemmelser om faglige rettigheter.

Kravet om faglige rettigheter er med når den norske delegasjonen skal forhandle om ny handelsavtale med Kina.

– Kravet er identisk med det vi legger til grunn i forhandlinger om tilsvarende avtaler på EFTA-nivå. Handelsdelegasjonen har LOs synspunkter med i bagasjen, men Kina har ikke godkjent ILO-konvensjonene om organisasjonsfrihet og retten til kollektive tariffavtaler, sier Karin Beate Theodorsen i LOs internasjonale avdeling.

LO-krav til Efta-avtale med Colombia

LO-krav til Efta-avtale med Albania

Strategi for anstendighet

– Vi støtter oss til regjeringens strategi i sju punkter for å styrke og samordne Norges innsats for arbeidstakerrettigheter i andre land. Dette er en strategi som vil komplettere innsatsen mot sosial dumping her hjemme, sier Karin Beate Theodorsen og viser spesielt til strategiens punkt 4, der det heter at ”Norge skal være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår (”Decent Work”) også i handelspolitikken, herunder bilaterale handelsavtaler og avtaler mellom flere land og regioner.

God kontakt med Kina

– LO har hatt et samarbeid med LO i Kina gjennom flere år, og de kinesiske myndighetene kjenner våre standpunkt når det gjelder å etterleve faglige og menneskelige rettigheter.

Det blir ingen handelsavtale dersom forutsetningen skal være ratifisering av ILO-konvensjonene nr. 87 om organisasjonsfrihet og nr. 98 om retten til kollektive tarifforhandlinger. I Kina er fagorganisasjonen fortsatt underlagt kommunistpartiet. Likevel er det viktig at de norske representantene tar opp spørsmålet om faglige rettigheter, presiserer Karin Beate Theodorsen.

Trond Giske i Kina

Den norske handelsdelegasjonen under ledelse av statsråd Trond Giske er nå i Kina, der han skal besøke en rekke bedrifter og delta på et seminar om samfunnsansvar og ha politiske samtaler med det kinesiske handelsdepartementet. Spørsmålet om samfunnsansvar – Social Responsibility – gjelder i høyeste grad bedriftene.

Dette gjenspeiles i strategiens punkt 5, der det heter at ivaretakelse av arbeidstakerrettigheter i andre land skal være et viktig element i regjeringens næringspolitikk og i politikken for å bidra til at norske selskaper tar samfunnsansvar. Selskapenes virksomhet må utføres i samsvar med grunnleggende menneskerettigheter, og det må stilles krav til forretningspartnere og leverandører om det samme.

Norsk industri leverer

Kina er et voksende marked for norsk leverandørindustri. Trond Giske besøkte mandag skipsverftet Waigaoqiao i Shanghai, som bygde 22 skip i 2008. Dette er et betydelig antall når vi vet at et gjennomsnittlig norsk verft produsert 4-6 skip samme år.

Verdens største tankrederi, Frontline (Fredriksen), har flere supertankere under bygging på verftet i Shanghai. Disse skipene vil få mye norskprodusert utstyr.

Annonse
Annonse