JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske tobakksarbeidere får historisk sluttpakke

Midt i strømmen av nedlegging av arbeidsplasser, opplever 500 oppsagte tobakksarbeidere en solskinnshistorie.

Den danske tobakkprodusenten House of Prince - som for få år siden ble solgt til verdens nest største tobakkprodusent, British American Tobacco - BAT - trapper i løpet av året ned produksjonen i Danmark og flytter den til lavtlønnsland som Polen, Ungarn og Romania. I januar 2011 skal produksjonen i Danmark være nedlagt.

Danmarks beste Etter at eierne traff beslutningen i fjor høst, har en gruppe tillitsvalgte fra Dansk Metal, Fødevareforbundet NNF og Dansk El-Forbund lyktes å forhandlet danmarkshistoriens beste sluttpakkeordning på plass.

Flere arbeidsmarkedsforskere bruker overfor LOs ukebrev A4 ord som generøs, skjellsettende og knallgod om avtalen. Forskerne påpeker at de europeiske samarbeidsutvalgene som alle multinasjonale konserner med produksjon i flere EU-land er pålagt å opprette, nå beviser sin verdi.

Nettverksutnyttelse - Dette er et godt eksempel på nytten av et nettverk mellom faggrupper i et internasjonalt konsern, sier en av forskerne, Carsten Jørgensen fra Københavns Universitet.

Avtalen med de 500 danske ansatte koster BAT 300 millioner danske kroner: Hver ansatt får en månedslønn pr. år som ansatt - det vil for smed-tillitsvalgte Jens Larsen med 36 års ansettelse si en sluttpakke på 1.432.000 kroner. Minimum-sluttpakken er på seks månedslønninger. Betingelsen er at de ansatte blir på fabrikken så lenge det er bruk for dem.

Flere goder I tillegg følger en rekke andre goder: 15 prosent i bonustillegg pr. måned de ansatte holder produktiviteten opppe. 4,5 prosent lønntillegg pr. 1.12. 2009. Konsulenter og psykologer vil hjelpe de ansatte med å søke etterutdanning og nytt arbeid, der BATs mål er at 93 prosent av de ansatte skal være i ny jobb etter et halvt år.

Forskerne fremhever at avtalen også er god for arbeidsgiveren. Som produsent av en rekke av Danmarks førende sigarettmerker, kunne BAT ha risikert en massiv boykott fra forbrukerne om de ansatte ikke ble behandlet ordentlig.

Les hele A4s dekning av saken

Annonse
Annonse