JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rører ikke pengene

Statens overskudd ser ut til å bli 115 milliarder kroner høyere enn forutsatt i fjor. Alt ender i oljefondet.

– Det er helt utrolig at regjeringen ikke vil diskutere hva vi skal bruke disse ekstramilliardene på, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

– Budsjettbalansen blir 10 prosent bedre enn budsjettert. Det er veldig mye. Å bruke noe av dette på veier eller forskning er en god idé av flere grunner, tilføyer han.

Ifølge Dagens Næringsliv sikret staten seg et overskudd på 372,5 milliarder kroner i 2011 – 115 milliarder mer enn ventet.

– Det er store tall, konstaterer finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) overfor avisen.

Ekstrapengene skriver seg fra økte oljeinntekter og økt skatteinngang. I tillegg kommer om lag 10 milliarder kroner i reduserte utgifter, hovedsakelig til sykelønn og dagpenger.

– Les også: Kaster ut selskaper

Store summer til tross, Johnsen vil i utgangspunktet ikke bruke ett eneste øre mer enn budsjettert i 2012. Alle pengene overføres i stedet til oljefondet – der de investeres i verdipapirer og eiendom rundt om i verden.

– Ved inngangen til 2012 har vi skaffet oss betydelig økte reserver. I en vanskelig situasjon kan det komme godt med, sier Johnsen til DN.

Fremskrittspartiet gir finansministeren rett i at det vil være dumt å bruke alle ekstrapengene, men noen av milliardene mener partiet staten kan avse.

– Bruker vi for eksempel 10 prosent, vil vi ha 11,5 milliarder kroner å sette av til investeringer i veier eller forskning. Oljefondet vil likevel få 100 milliarder mer enn forutsatt, sier Solvik-Olsen.

Han mener den positive budsjettbommen viser at regjeringspartiene ikke sitter på fasiten over hva norsk økonomi tåler å bruke av oljepenger.

– Jeg er enig i at vi ikke kan pøse ut penger på veibygging, fordi det er grenser for hvor mange anleggsmaskiner og veiarbeidere du har tilgang til. Samtidig er jeg sikker på at det finnes mange ingeniører og gravemaskinførere fra andre land i Europa som kunne tenke seg å jobbe i Norge akkurat nå, sier han.

– Les også: Rundet 1 billion kroner

Finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap) erkjenner at det er et pedagogisk problem å forklare for velgerne at alle de 115 ekstramilliardene må settes av til sparing.

– Dette er penger som kommer godt med hvis vi rammes av en ny krise. Og vi kan ikke drive økonomisk politikk etter innfallsmetoden. Hva om det går dårligere enn forutsatt ett år, skal vi kutte da? Et stort politisk flertall på Stortinget mener det er riktig å gjøre dette slik vi gjør i dag, sier Micaelsen til NTB.

Han mener det er uklokt å bruke av et uforutsett overskudd, slik Frp foreslår.

– Hvorfor vil Frp kun bruke 10 prosent av disse pengene? Hvorfor ikke 20 eller 25 prosent? Jeg er redd vi ville ha fått veldig lite igjen for investeringene om vi spontant hadde satt av flere milliarder til veibygging. Du får langt færre meter med motorvei per krone nå enn for bare fem år siden. Mangel på ledige hender og utstyr er noe av forklaringen på dette, sier Micaelsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse