JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår industriboom i nord

Oljetopp Gro Brækken jubler over både storfunn og politiske signaler. Nå tror hun på industriboom i nord.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det har skjedd utrolig mye positivt for petroleumssektoren i året vi har lagt bak oss, og som peker framover for industrien, sier administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I vår ble det gjort gigantfunn på Skrugard i Barentshavet. Så ble noen av de største funnene noensinne på norsk sokkel gjort på Aldous og Avaldsnes i Nordsjøen i sommer. Men også de politiske signalene gir jubel i oljeindustrien.

– Les også: Statoil lever i sus og Aldous

– I sommer kom også regjeringens petroleumsmelding, og allerede i tittelen, «En næring for framtiden», fikk vi bekreftelsen på det vi lenge har både visst og ment, sier Brækken. Hun har lenge etterlyst klare forventninger og forsikringer fra politisk hold rundt oljeindustriens framtidsutsikter og betydning for samfunnet. Dette mener hun petroleumsmeldingen ga gode svar på.

– Fram til de nye funnene og den nye meldingen mente du at oljeindustrien befant seg i limbo, en uavklart tilstand?

– Limbo beskriver det godt, og vi var i en slik situasjon i syv år. Det har tidligere fra Oslo-pressens side vært litt vel mye fokus kun på pengene og Oljefondet. Nå blir det ettertrykkelig fokusert på de 200.000 arbeidsplassene som olje- og gassektoren skaper. Det er Norges viktigste industri og fremste teknologiske drivkraft. Dette kommer fram i petroleumsmeldingen, og vi går fra en uavklart situasjon til å rette blikket framover, sier Brækken.

– Les også: Glede etter enormt oljefunn

– Så du frykter ikke lenger en «tapt generasjon» fordi industrien ikke får flere nye oppgaver?

– Det forspranget vi har på teknologiutvikling er ikke noe som fortsetter av seg selv. Den kan flyttes andre steder. Både Australia og Brasil forsøker å gjøre sine hoser grønne for at leverandørindustrien skal ha base der. Industrien har vært i Norge og blitt best i verden fordi norske regjeringer har vært flinke til å gi olje- og gassindustrien både oppgaver og muligheter, og ikke minst strenge krav. «Testet på norsk sokkel» er et kvalitetsstempel. Forspranget må vi fortsette å ha, og det forutsetter en forutsigbar politikk og en jevn utvikling, slår Brækken fast.

Hun er dessuten langt mer optimistisk på Nord-Norges vegne nå hun har vært tidligere. OLF-toppen mener det ikke lenger er snakk om distriktspolitikk, men en virkelig stor industriutvikling i nord.

– Mye vil skje med utgangspunkt i Nord-Norge. Det er bra og på tide. At Aker flytter til Tromsø, er et svært viktig signal og en typisk indikasjon på hva som kommer til å skje, mener Brækken.

Ingen fredning

– Men med nye funn i både Nordsjøen og Barentshavet, så kan dere vel la Lofoten, Vesterålen og Senja ligge?

– Det er slik at disse områdene fortsatt er blant de mest spennende vi har, og de ligger langt foran i tid sammenlignet med det som skjer opp mot den russiske grensen. Seismikkpakkene er ute, og hele området er undersøkt på kryss og tvers. Aktivitet her kan skje mange år foran Barentshavet øst, kontrer Brækken.

– Men flere var på banen etter de nye funnene med krav om varig fredning i Lofoten?

– Hver gang det skjer noe, vil noen komme med lignende budskap. Hele industriutviklingen vi nå snakker om handler jo om å ta hele sokkelen i bruk, med de krav som myndighetene setter. Vi er avhengig av å ta beslutningene nå for å få til noe om 10-20 år. De som tror at man kan la noe ligge i 40 år, må også innse at da avslutter man industrikapitlet nå. Industri går ikke i dvale. Da bygger noen andre det opp et annet sted. Vi må ikke heller ikke glemme at naturgassen i nord fra europeisk hold blir oppfattet som stadig mer viktig for klimaet. Naturgass som erstatter kullkraft er viktig av miljøhensyn. Satsing på fornybar energi i Europa vil også trenge naturgass i bunn, avrunder Brækken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse