JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

"Preventive fridager" forebygger sykdom

Dansk kommune tillater ansatte å ta fri når de har en dårlig dag, uten at de behøver å sykmelde seg.

"Tillit er bra, men kontroll er bedre". Dette sitatet tillegges skiftevis Lenin og Stalin. Det vinner den dag i dag tilslutning blant mange arbeidsgivere som er redde for latskap og skulk blant de ansatte.

Tillit mot sykefravær To danske kommuner har imidlertid gått motsatt vei. De har med hver sitt prosjekt bevist at tillit kan få sykefraværet drastisk ned.

I vest-jyske Lemvig kommune er det helt legitimt å ta seg en preventiv fridag, når man føler seg slapp og kjenner at man ikke orker å gå på jobb, selv om man ikke er egentlig syk.

Tar ansvar - Naturligvis har medarbeiderne et stort ansvar. Men man unngår først og fremst et høyt sykefravær ved å vise forståelse for medarbeiderne og være åpen for fleksibilitet, når en medarbeider føler seg presset. Vi kan ta sykdom i oppløpet, når både medarbeidere og ledere tar ansvar for fraværet.

Det sier Birgit Fogh Rasmussen, rådmann i Lemvig, til Kristeligt Dagblad. Hun etterlyser et oppgjør med den tradisjonelle oppfattelsen av skulking.

Helseklinikk Øst-jyske Randers kommune kjempet på sin side med et tårnhøyt sykefravær som både hadde økonomiske og menneskelige omkostninger. Kommunen sjøsatte derfor i 2008 et toårig prosjekt som satte fokus på fraværet. Metodene var blant annet større åpenhet og opprettelsen av en helseklinikk der de ansatte kunne få hjelp av leger, psykologer, ergoterapeuter og fysioterapeuter.

To år senere er resultatene oppsiktsvekkende. Fraværet er halvert, og ifølge personalsjef Kresten Ulrik Nielsen er det i dag tydelig at fravær sjelden skyldes latskap hos medarbeiderne.

Luft og støtte - Vi har gjort det legitimt å si at man har det dårlig eller føler seg stresset. Som sjef bør man i utgangspunktet ha tillit til medarbeidernes ansvarlighet. Det er på tide å begrave uttrykket skulk. Om noen melder seg syk uten å være det, skyldes det som regel et press, enten på jobben eller privat. Arbeidsgiveren kan være behjelpelig på begge områder, enten ved å skape bedre arbeidsvilkår eller ved å gi medarbeideren luft og støtte, sier Nielsen.

Les hele Kristeligt Dagblads tema om "pjæk" (skulking)

Dansk Arbejdsgiverforening har nylig undersøkt forskjellen i sykefravær mellom danske kommuner når det gjelder de ansatte i helse- og sosialsektoren. Det er utpregede kvinnefag, ofte preget av høyt fravær. Lemvig ligger helt i bunn, med gjennomsnittlig 16 sykedager om året, mens sjællandske Gribskov topper med 43 sykedager.

Arbeidsmiljø og trivsel - Jeg tror ikke den store forskjellen skyldes at man skulker mer i den ene kommunen enn den andre. I stedet kan det skyldes forskjeller i arbeidsmiljø og trivsel. Om det stemmer, er det jo noe man kan gjøre noe med, sier Anette Borchorst, professor ved Center for Kønsforskning ved Aalborg Universitet.

Dansk LOs ukebrev A4 foretok i 2008 en undersøkelse av befolkningens skulkevaner, og konkluderte at hver tredje danske av og til lyver seg syk for å få en fridag. Og blant dem som skulker, viste det seg at 4 av 10 skulker flere ganger om året, enkelte flere ganger om måneden.

Mange årsaker Erfaringene fra Lemvig og Randers viser at det kan være mye å hente for arbeidsgivere som velger å vise tillit.

- Det er fornuftig at arbeidsgiverne setter seg inn i at man godt kan være stridsudyktig uten å være syk eller ha et sykt barn, sier Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet, til avisen B.T.:

- Vi kan alle ha en dårlig dag. Da er det fornuftig å ta en fridag og så være helt oppe på duppene og yte 100 prosent den neste dagen. Det kan kanskje også forebygge langtidssykdom. Arbeidsgiverne har gagn av å forstå at medarbeiderne også er mennesker og ikke bare produksjonsdyr, sier Dennis Kristensen.

Annonse
Annonse