JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Iskaldt mellom Norge og Kina

Forholdet mellom Kina og Norge er blitt gradvis kjøligere i året etter nobelpristildelingen i 2010.

Nå kan temperaturen falle til nye dybder, frykter nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

Norske myndigheters anstrengelser for å forbedre forholdet til Kina etter at regimekritikeren Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, synes så langt å ha mislyktes fullstendig. Snarere enn en sakte nedbygging av byråkratiske hindre norske bedrifter møter i Kina, er hindrene blitt flere og høyere i løpet av det drøye året som er gått siden nobeltildelingen.

Det kom fram under et timelangt møte mellom nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) og norsk eksportnæring onsdag.

– Det er tydelig at alt som har med Norge å gjøre er vanskeligere for kineserne enn hvis det var snakk om andre land. Kina er et land hvor det politiske aspektet er veldig tilstedeværende i samfunnet. Myndighetene eier mange bedrifter og mye er avhengig av offentlige finanser, sier direktør for næringspolitikk Petter H. Brubakk i NHO til NTB.

– Les også: Avviser at Kina drev hacking

Tildelingen av nobelprisen til Liu vakte sterke reaksjoner i Beijing, hvor man tok det for gitt at valget av den kinesiske dissidenten hadde klare politiske overtoner. Gjentatte forsikringer fra øverste politiske hold i Norge om at Nobelkomiteen er fullstendig politisk uavhengig, er ikke blitt trodd på.

Giske medgir at situasjonen for norske eksportbedrifter er alvorlig, og at det er grunn til å frykte ytterligere forverring.

– Og når det gjelder sluttforhandlingene om en frihandelsavtale med Kina, så er det bom stopp. Der har det ikke vært noen bevegelse. Når det gjelder myndighetskontakt og politisk samarbeid, har det heller ikke vært noen endring. Vi er ikke kommet noe lengre enn da dette begynte for et år siden, sier Giske.

– Les også: Reagerer på Støre-utspill

Statsråden framholder at det er på det rene at norske bedrifter har gått glipp av kontrakter, og at det er tilfeller hvor man «ikke har vært i riktig» posisjon til å konkurrere som følge av det dårlige forholdet.

– Det er tydelig at dette ikke kommer til å gå over av seg selv, men at det snarere vil vedvare og kanskje forsterke seg. Når det likevel er vekst i deler av handelen med Kina, viser det bare hvor stor kraft det er i den kinesiske økonomien, sier han.

Norsk maritim næring er etter fredspristildelingen delvis utestengt fra «verdens viktigste vekstmarked», ifølge administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet.

– I det daglige fungerer tingene relativt greit, men vi ser at alt som krever en eller annen form for offentlige godkjennelse og som krever involvering av kinesiske myndigheter, nå tar mye lengre tid, sier Henriksen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse