JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handlingsplaner mot vold

Regjeringen setter inn tiltak for å få flere kommuner til å vedta kommunale handlingsplaner om vold i nære relasjoner.

christina.halvorsen@anb.no

Regjeringen lanserte torsdag «Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2012». Her presenteres 23 nye tiltak.

– Vold som finner sted i nære relasjoner rammer særlig hardt. Omgivelser og relasjoner som skulle innebære trygghet og tillit preges av krenkelser, utrygghet og tillitsbrudd, skriver de fire statsrådene Grete Faremo (Ap), Audun Lysbakken (SV), Kristin Halvorsen (SV) og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i handlingsplanens forord.

– Les også: Vil familievolden til livs

Ett av tiltakene handler om kommunale handlingsplaner om vold i nære relasjoner.

– Handlingsplaner bidrar til å sette vold i nære relasjoner på dagsorden og samordner og tydeliggjør de ulike virksomhetenes bidrag og ansvarsområder, heter det i planen.

For å få flere kommuner til å vedta egne handlingsplaner om vold i nære relasjoner setter regjeringen inn flere grep. En veileder for utarbeidelse av kommunale handlingsplaner skal oppdateres og relanseres som en webbasert løsning. Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) skal styrke sin innsats opp mot kommunene for å bidra til utvikling og implementering av kommunale planer. Sentrene skal rapportere årlig på antallet planer som er utarbeidet eller er under utarbeidelse.

– Les også: Sterk økning i familievold

Et annet av tiltakene i den nye handlingsplanen er at kommunenes implementering av Lov om kommunale krisesentertilbud skal evalueres. Evalueringen skal blant annet inneholde en gjennomgang av i hvilken grad kommunene oppfyller lovens krav, om det er mangler i regelverket og om fylkesmennenes tilsyn er tilstrekkelig for å sikre et godt tilbud.

Ministrene påpeker at både menn og kvinner utsettes for vold, men at kvinner i større grad er utsatt for den mest alvorlige volden. De påpeker at det er viktig med et særlig fokus på vold mot kvinner. Regjeringen vil også sette inn tiltak for å engasjere gutter og menn i kampen mot voldtekt. Som en del av handlingsplanen vil regjeringen støtte prosjektet «Sammen mot voldtekt» i regi av Reform – ressurssenter for menn. Det skal også gjennomføres en «voldsmåling» i 2012.

– Les også: Ti år for syreangrep

Vold mot barn har et særskilt fokus i planen, og mange av tiltakene er rettet mot barn.

– For å sikre at barn får hjelp blir Alarmtelefonen for barn og unge en varig ordning. For å styrke barns oppvekstvilkår skal vi øke kompetansen om vold i nære relasjoner i barnevernet, helsetjenestene og domstolene, sier barneminister Audun Lysbakken.

Det skal også blant flere andre tiltak settes i gang et prosjekt i regi av Stine Sofies Stiftelse for å vurdere behovet for å etablere et senter for barn som har opplevd vold og overgrep.

Mot vold i skolen

Regjeringen vil dessuten foreslå tydeligere mål i relevante læreplaner for å øke elevenes kompetanse om vold, krenkelser, grensesetting og seksualitet.

– Det er av avgjørende betydning at også skolen engasjerer seg i arbeidet mot vold i nære relasjoner generelt og vold mot barn spesielt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Planen inneholder også spesifikke tiltak om vold mot samer og mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Handlingsplanen er et samarbeid mellom Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Regjeringen vil også fremme en stortingsmelding om vold i nære relasjoner i løpet av året. (ANB)

Annonse
Annonse