JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet vil ha arbeidsliv ut av EØS-avtalen

EØS-enigheten i LO ser ut til å briste, skal vi tro den lange debatten om LOs nye handlingsprogram.

sym@lomedia.no

Det var ventet at EØS og pensjon kom til å prege lørdagens maratondebatt om LOs handlingsprogram. Men selv om disse temaene bare er blitt berørt av et lite mindretall, er det utvilsomt her mye av spenningen ligger når vedtakene skal fattes tirsdag. Spesielt EØS kan bli en vanskelig nøtt for redaksjonskomiteen. Fagforbundets Kjellfrid Blakstad opprettholdt forbundets forslag hvor det blant annet heter at «derfor mener LO at arbeidslivsspørsmål og faglige rettigheter må ut av avtalen, slik at vi kan bevare den norske arbeidslivsmodellen.» Det betyr at Fagforbundet bare trenger støtte fra et sekstitalls andre kongressrepresentanter for å få flertall for dette forslaget.

Engasjerer

De mange, spesielt kvinner, som ikke kan ta ut AFP på grunn av for liten opptjening, har også vært et tema som har engasjert mange. Men her er det er bred enighet om å få gjort noe med problemet. Like lett er det ikke å samkjøre standpunktene til de som er for eller i mot konsekvensutredning i nordområdene.

- Hadde planeten vært en bank, hadde vi reddet den allerede, sa Kjersti Barsok fra Oslo; en av flere som pratet varmt for en sterkere miljøprofil. Og hun avsluttet med et sysselsettingsperspektiv:

- Det er ingen jobber på en død planet.

Sosial dumping

Den saken som de fleste har berørt under dagen og kveldens debatt er utvilsomt bekymringen for sosial dumping. Det har opptatt både motstandere og tilhengere av EØS-avtalen og innenfor de fleste yrkesgrupper og bransjer. Mange har forventninger til morgensdagens tale fra statsminister Jens Stoltenberg hvor det forventes at han kommer med informasjon om tiltakspakke 3.

Bred debatt

Mangfoldet er det som preger innleggene på kongressen. Selv om det er et par saker som er gjengangere så er det representantenes hverdag som ofte er utgangspunktet for valg av tema. Det er snakket om tannhelse og gravferdstøtte; blodgivning for homofile og ikke minst tilbud til papirløse mennesker. Mange har også tatt opp behovet for en aktiv næringspolitikk og rettet kritikk mot markedsstyring av offentlig sektor.

Fredet regjering

Det som er totalt fraværende i innleggene er kritikk av den rødgrønne regjeringen. En av de ytterst få som var kritisk i røsten var Størk Hansen fra Oppland.

- Det kan ikke bare være en halleluja-kongress for regjeringen, sa han og var negativ til foretaksmodellen og kuttene i lokalsykehustilbudet.

- Et sykehus skal ikke drives som en butikk. En pasient er ikke en vare, sa Størk Hansen; men uten å angripe regjeringen direkte.

Annonse

Flere saker

Annonse