JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter å gi opp trykkerikampen

De ansatte og den lokale LO-avdelinga er sikker på at trykkeriet til Hardanger Folkeblad fortsatt kan reddes etter hastemøtet med LO sentralt.

erlend.angelo@lomedia.no

Fredag 25. november ble trykkeriet i Hardanger Folkeblad vedtatt nedlagt av det lokale styret. Det til tross for at trykkeriet har bidratt med gode kroner til konsernkasse de siste årene, med store overskudd i trykkeriet.

Likevel ble trykkeridelen sendt ut på anbud tidligere i år, og vinneren ble da Sunnhordland trykkeri med en pris på rundt halvparten av det hustrykkeriet i Odda klarte.

I dag hadde LO Indre Hardanger og ansatterepresentanter møte med LO-ledelsen sentralt, all den tid LO er storeier i A-pressen med 48 prosent av aksjene.

– Det var veldig positivt at vi fikk tid til dette møtet. Vi fikk fram en del informasjon som LO ikke var klar over, og den lovet de å jobbe videre med i hele dag, sier Terje Kollbotn, leder av LO i Indre Hardanger.

Haster

Og det haster for de 12 ansatte ved trykkeriet i lokalavisa. Førstkommende søndag er siste dag avisa trykkes i eget trykkeri.

Delegasjonen fra Odda tok nattbussen nedover til hovedstaden for å rekke møte som de ble innvilget i siste liten.

Magasinet for fagorganiserte har vært i kontakt med Øivind T. Hansen i LO. Hansen er vararepresentant for LO i konsernstyret i A-pressens, og utgjorde sammen med Ellen Stensrud LO-ledelsen i dagens møte med delegasjonen fra Hardanger Folkeblad.

Hansen og LOs eneste kommentar til dagens møte og det videre arbeidet var «ingen kommentar».

Men Kollbotn og de reisende fra Odda opplevde møtet positivt og tror på at LO kan få A-pressen til å snu.

– Både LO og Fellesforbundet jobber nå med saken. Siste mulighet er LOs sekretariatsmøte mandag. Der er det mulig for Fellesforbundet å ta opp dette som en egen sak, opplyser Kollbotn.

Sviktende grunnlag

I utgangspunktet er nedleggelsen av trykkeriet en lokal sak. Det er det lokale styret, som består av to A-presserepresentanter og en ansattrepresentant, som vedtok nedleggelsen. Men de ansatte ved trykkeriet sier dette har vært en styrt nedleggelse fra sentralt hold i konsernet.

– Dette er et vedtak gjort på usakelig og sviktende grunnlag. Pressa holder i mange år til, vi går i pluss og vi er en del av A-pressen. Nå velger konsernet, med LO på laget, å legge bort våre arbeidsplasser på anbud. Det føles helt forferdelig, sier hovedverneombud i avisa, Einar Hansen.

Hansen mener nedleggelsen kommer fra et tidligere ønske i konsernet om et felles vestlandstrykkeri for A-presseavisene. Dette prosjektet har strandet, men likevel ønsker A-pressen å kvitte seg med trykkeriet i Odda og flytte produksjonen til Stord.

Dolket i ryggen

Den trykkeriansatte skjønner ikke at LO kan være en del av denne prosessen.

– En ting er at private bedrifter kan finne på sånt. Men i en bedrift hvor LO er medeier skal ikke dette gå an. LO skal jo hjelpe sine medlemmer i slike stunder, men her blir våre arbeidsplasser slaktet ned av våre egne, sier en hoderystende Hansen.

– Dette kan LO være med å snu hvis de vil. Kall inn til et ekstraordinært konsernstyremøte, så kan de snu dette, mener Kollbotn.

Annonse
Annonse