JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

54 drept i arbeidslivet i fjor

54 mennesker gikk på arbeidet i fjor og kom ikke levende hjem igjen. – Folk skal ikke dø på jobben, sier direktøren i Arbeidstilsynet.

torgny.hasaas@lomedia.no

De 54 døde inkluderer 11 personer som ble drept 22. juli. Seks personer som var på jobb i Regjeringskvartalet og fem på Utøya er inkludert i tallene.

– Men selv om du ser bort fra de som ble drept denne dagen, er det ingen nedgang, og det er ikke noen lystelig lesning, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen til LO-Aktuelt.

I 2010 omkom 46 på jobben. Uten drapene 22.juli ville det vært 43 som omkom.

Flere utlendinger

– Hvis vi skal finne noe gledelig så er det nedgang i antall omkomne i landbruket. I fjor var det fire, i 2010 åtte og i 2009 var det 11 som omkom i landbruket, sier Finboe Svendsen. Hun mener at dette kan være et resultat av at Arbeidstilsynet og landbruksorganisasjonene har arbeidet spesielt med arbeidsulykker i landbruket.

– Er det en tendens til at det er forholdsmessig flere utenlandske statsborgere enn norske som mister livet i arbeidsulykker?

– Ja, det er det. I 2011 var det ti utenlandske statsborgere som omkom. Tre kom fra Polen, to fra Danmark, én fra Sverige, Kroatia, Litauen, Hellas og Slovakia, sier Finboe Svendsen.

– I denne sammenheng er det fokus på dødsfall, men i tillegg til dette er det mange arbeidsulykker hvor det bare er tilfeldigheter som gjør at det ikke ender med døden. Vi har ikke tallene for 2011 ennå, men i 2009 var det så mye som 1179 alvorlige arbeidsulykker og det er altfor høyt, sier direktøren i Arbedistilsynet.

Opp i industri og bygg- og anlegg

Det har tidligere vært referert i pressa at antallet dødsulykker i arbeidslivet i 2011 var 50. Det har vist seg at det er for lavt. Dette var bare et foreløpig tall.

Arbeidstilsynet har satt i gang et arbeid med å se nøyere på trafikkulykker i arbeidsforhold. De siste årene har det vært rundt ti personer som har omkommet i trafikkulykker mens de har vært på arbeid. Det har vært hevdet at dette tallet er for lavt. I 2011 var det seks personer i statistikken over arbeidsulykker som omkom i trafikken. Arbeidstilsynets arbeid med trafikkulykker i arbeidsforhold har ennå ikke ført til at flere slike forhold er rapportert.

– Når antall drepte har gått ned i landbruk har det vel godt opp i andre bransjer?

– Ja, vi har registrert en økning både innen industri og bygg- og anlegg, sier Finboe Svendsen.

Annonse

Flere saker

Annonse