JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Romney med stø kurs

Mitt Romney holder stø kurs i nominasjonsprosessen foran presidentvalget i USA.

Dersom Mitt Romney vinner nominasjonsvalgene i New Hampshire og South Carolina, har han nominasjonen i boks, mener konservative kommentatorer i Norge.

– Alle vet at Romney tirsdag må vinne i New Hampshire, der han er på hjemmebane. Det var i utgangspunktet langt fra åpenbart at han ville vinne i South Carolina, men meningsmålinger viser at han nå leder også der. Vinner han der, er løpet kjørt, sier Jan Arild Snoen i Minerva til NTB.

Hyggelige målinger

Han viser til en meningsmåling som er i ferd med å tas opp i helga av meningsmålingsinstituttet PPP i South Carolina. Etter første dag tvitret PPP at Romney ledet med 10 prosentpoeng over Newt Gingrich og Rick Santorum.

De siste meningsmålingene i New Hampshire, der de sosialt og religiøse konservative ikke står så sterkt, viser at Romney har rundt 40 prosent. Santorum har økt etter det gode resultatet i Iowa, men ligger fortsatt bare på 11 prosent.

– Les også: – Europa får klare seg selv

Ken Burton, leder i Republicans Abroad i Norge, er enig og sier han tror Romney nå er i posisjon til å sikre seg nominasjonen.

– Han har momentumet, og Romney virker å være ustoppelig lenge før supertirsdagen, sier han og viser til nominasjonsvalg og nominasjonsmøter i en rekke delstater etter South Carolina 21. januar der Romney bør vinne.

Ingen truer

Den eneste andre kandidaten som kan nærme seg Romney i New Hampshire, er Ron Paul. Med sine frihetlige ideer er han populær i den lille delstaten i nordøst, men ideene hans er likevel så ytterliggående at han ikke har sjanse til å bli nominert.

Jon Huntsman, som er den eneste moderate i feltet ved siden av Romney, satser alt på New Hampshire. Men han ligger langt bak med rundt 10 prosent, og Snoen mener han er ute om han ikke gjør det bedre enn det.

Michele Bachmann trakk seg etter sin svake opptreden i Iowa, og Texas-guvernør Rick Perry fortsetter ifølge Snoen til South Carolina trolig bare for å få anledning til å vise seg fram i en sørstat der han føler seg hjemme. I New Hampshire har han en oppslutning på en prosent.

Den ukjente faktoren

Den som kom seirende ut av Iowa og kan bli en samlende figur for konservative republikanere som leter etter et alternativ til Romney, var tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum.

Snoen har ikke helt troen på at Santorum skal bli en samlende kandidat for de konservative gjennom hele nominasjonsprosessen.

– Santorum får ikke det til uten at en av de andre trekker seg. Og verken Perry eller Gingrich trekker seg ennå, sier han.

Han mener Santorum har nådd toppen, og at gravingen etter negative ting i hans fortid begynner nå. Han viser blant til at Santorum mens han var senator, var svært aktiv for å sikre bevilgninger til sin egen stat, nettopp en praksis som er svært upopulær på høyresiden.

Hevnlysten Gingrich

Snoen tror Perry trekker seg etter South Carolina. Gingrich, derimot, er forbannet og hevnlysten etter Iowa, der han ble utsatt for en intens negativ kampanje fra støttespillerne til Romney og Paul.

– Men kampanjen hans ser ut til å være i fritt fall. Han er sur og grinete nå, og slik sutring vil heller ikke hjelpe ham, sier Snoen.

Visepresidentmateriale

Burton prøver å se lenger fram, og er opptatt av om Santorum kan bli en aktuell visepresidentkandidat for Romney.

– Dersom Romney blir presidentkandidaten, trenger republikanere noen som kan tiltrekke den solide konservative velgergruppen. Romney dekker selv sentrum, sier han.

Et annet godt argument for Santorum er ifølge Burton at han er fra den viktige vippestaten Pennsylvania.

– Om ikke Obama greier å vinne Ohio og Pennsylvania, skal det godt gjøres å bli gjenvalgt, og med Santorum på laget bør Republikanerne vinne Pennsylvania, mener Burton. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse