JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lager film om Mads Gilbert

Filmbransjens nordnorske outsider Knut Erik Jensen er stolt over å få lage filmen han har drømt om lenge: Et portrett av legen, Rødt-politikeren og aktivisten Mads Gilbert. Onsdag fikk publikum en smakebit under filmfestivalen i Tromsø.

– Mads Gilbert er en populær mann. Jeg er veldig stolt av at han tok risikoen på å velge meg, sa Jensen da han før visningen ble intervjuet av kortfilmkonsulent Kalle Løken foran en fullsatt sal i Verdensteatret i Tromsø. Han kunne fortelle at han i en årrekke hadde hatt lyst til å gjøre noe på Gilbert, men det var Gazakrigen som utløste det: Det var nå eller aldri.

Filmen «Thank You Very Mads Gilbert» skal etter planen være ferdig i september, og prosjektet har allerede vakt internasjonal interesse ettersom Gilbert nå er kjent langt utover Norges grenser. Han og legekollegaen Erik Fosse var de eneste vestlige kildene som kunne gi verden førstehåndsopplysninger om palestinernes lidelser under krigen for et drøyt år siden.

Farter rundt

Jensen, som er kjent for filmer som «Heftig og begeistret» og «Vinterkyss», er i likhet med Gilbert bosatt i Tromsø og har en sterk forankring til det nordnorske. De siste månedene har han imidlertid fartet verden rundt for å skildre Gilberts sterke humanitære og politiske engasjement.

– Mads Gilbert har vært akuttmedisiner i mange, mange år. Han har sett alt! Hvordan klarer et menneske å stå imot alle de inntrykkene over tid? sier Jensen når han skal forklare hva han ønsker å undersøke i filmen.

Filmregissøren sier han jakter på kjernen i det menneskelige engasjement, og Gilbert er blant dem som virkelig imponerer ham med sin evne til aldri å gi opp troen og håpet på det gode.

Kuren mot alt

Filmtraileren som ble vist onsdag, åpner med en scene der en Gilbert med stor entusiasme svelger ned et par paracet med noen store slurker juice og gir uttrykk for at det er dette er kuren som skal til for å holde det gående.

Senere følger vi ham under det rørende gjensynet med legekolleger, venner og tidligere pasienter på Gazastripen. Men filmen er langt fra ferdig og også de neste månedene blir det mye farting på de to. Aller først går turen til Vancouver, der Gilbert skal protestere mot OL.

– Jeg spurte om det ikke var i seneste laget, men han svarte at nei, det er aldri for sent! forteller Jensen.

Planen er også turer til Kambodsja, Burma, Vietnam og kanskje Sri Lanka.

Fullt hus

Verdensteatret i Tromsø var stappfullt under onsdagens forestilling, der Tromsøs egen filmskaper også kunne presentere «Forte – Piano – Forte», en dokumentar om pianokonkurransen «Top of the World», som i sommer ble arrangert i Tromsø for aller første gang.

Filmen gir et nært møte med flere av de 22 unge pianistene og viser kontrastene mellom musikernes enorme innlevelse ved pianoet og hvordan de reagerer når de blir plassert foran et kamera. Da er de plutselig som alle oss andre, forfengelige, tøysete, stolte og sårbare.

Det var Tori Stødle, konkurransens initiativtager, som overbeviste Jensen om at han måtte lage film om arrangementet.

– Musikk er en emosjonell opplevelse, du drømmer deg bort, og filmen bærer jo dessverre preg av det, spøkte Jensen før han slapp filmen løs på publikum.

Annonse
Annonse