JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil la oljefunn ligge

Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener Norge bør la de nye store oljefunnene i Barentshavet ligge.

christina.halvorsen@anb.no

Statoil har gjort et betydelig oljefunn i Barentshavet, et funn som er anslått til å være på mellom 200 og 300 millioner fat.

– BAKGRUNN: Stort oljefunn i Barentshavet

Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener Norge bør la de store nye oljefunnene i Barentshavet ligge. Partiet foreslår nå et 20 års moratorium (utsettelse, red.anm.) på leting etter olje og gass på norsk sokkel.

– Dersom verden skal nå målet om to graders oppvarming er vi nødt til å la nye funn ligge. Dette handler om å ta hensyn til kommende generasjoner, sier Hanna E. Marcussen, talskvinne for MDG.

– Oljen knapp ressurs

Hun mener det er langt viktigere for nordmenn å skjermes fra konsekvensene av global oppvarming enn den økonomiske fortjenesten fra nye oljefunn.

– Det er også slik at oljen er mer verdt for Norge under havbunnen enn dersom vi tar den opp og investerer dem i et usikkert aksjemarked. Olje er en knapp ressurs og vil bli mer verdt jo lenger vi tar vare på den, sier Marcussen.

Andre funn

Oljefunnet er gjort i Havis-prospektet, i samme utvinningstillatelse som Skrugard i Barentshavet. Dette er det andre betydelige funnet i nord på ni måneder

– Dette betyr mye for Statoil og skaper optimisme på norsk sokkel. Dette er strategisk viktig for Nord-Norge og betyr mye for landsdelen i form av arbeidsplasser og investeringer, sier Helge Lund, konsernsjef i Statoil til NTB. (ANB)

Annonse
Annonse