JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Starter krafttak mot sosial dumping

BREKSTAD: Tillitsvalgte i fagbevegelsen frykter at den nye kampflybasen i Ørland kan bli et eldorado for useriøse aktører.
Øyvind Jenssen (fra venstre), Fellesforbundets distriktskontor i Midt-Norge,  Marit Nilsen, distriktssekretær i NAF avdeling 9, Kristian Tangen, LOs distriktssekretær i Sør-Trøndelag og Pål Sture Nilsen, distriktssekretær i NAF avdeling 8 er alle beredte til å kjempe mot sosial dumping under byggingen av den nye kampflybasen i Ørland.

Øyvind Jenssen (fra venstre), Fellesforbundets distriktskontor i Midt-Norge, Marit Nilsen, distriktssekretær i NAF avdeling 9, Kristian Tangen, LOs distriktssekretær i Sør-Trøndelag og Pål Sture Nilsen, distriktssekretær i NAF avdeling 8 er alle beredte til å kjempe mot sosial dumping under byggingen av den nye kampflybasen i Ørland.

Frank Skaufel

frifagbevegelse@lomedia.no

– De som tror at Trøndelag og Ørland ikke er utsatt for sosial dumping, tar skammelig feil. Dette brer om seg, sier LOs distriktssekretær i Sør-Trøndelag, Kristian Tangen.

I 2012 vedtok Stortinget at Ørland Hovedflystasjon skal bli base for Norges nye F-35-jagerfly. I løpet av vinteren starter gigantutbyggingen, som næringslivet naturlig nok viser stor interesse for. Opp mot 1.500 årsverk skal brukes for å etablere nybygg på rundt 40.000 kvadratmeter inne på flystasjonen. I tillegg skal det foretas store ombygginger av eksisterende bygninger og rullebane. Utenfor flystasjonen skal det oppføres leiligheter, boliger, barnehage og skole.

Gjennom konferansen «Felles krafttak mot ulovlig innleie og arbeidslivskriminalitet» tok LO denne uka initiativet til å skolere tillitsvalgte for å møte den nye hverdagen de frykter kommer i Ørland. Også sentrale myndigheter og organisasjoner som kemner, politi, arbeidstilsyn, NHO og skatteetat var invitert til konferansen for å diskutere hvordan man kan jobbe i fellesskap for å forebygge og avdekke ulovlig arbeidslivskriminalitet.

– Det vi ønsker å oppnå er at tillitsvalgte skal være mer på pletten, og bruke mer av de verktøyene som den gamle regjeringen la til rette for i bekjempelsen av sosial dumping. Man må være skolert for å bruke verktøyet, dette gjelder både i forbygging og i avdekking, sier Tangen.

– Hvilke utfordringer står dere ovenfor?

– Fem milliarder kroner og 1.500 årsverk skal i spill, og vi frykter at det kommer til å skje så mye på kort tid at man mister oversikten. En spesiell utfordring blir antall ledd med underentreprenører, som kan gjøre arbeidslivet uoversiktelig.

Ønsker LO-koordinator

Sosial dumping har foregått i flere tiår, og fikk en kraftig oppblomstring etter at EUs østutvidelse ble gjennomført i 2004. Tangen mener likevel det er naivt å tro at det verste er over, derfor blir forebyggingsarbeidet viktig.

– Tidligere har vi kommet i etterkant og avdekket ulovlig arbeid. Nå vil vi forebygge og være i førersetet fra starten av. Vi er blant annet i dialog med Forsvarsbygg om å få opprette en LO-koordinator etter en lignende modell vi hadde under den store utbyggingen av St. Olavs Hospital i Trondheim. Vi ønsker et eget kontor slik at forbundene skal få plass til å jobbe, men fagbevegelsen klarer ikke dette alene. Derfor er det så viktig at offentlige myndigheter og arbeidsgivere deltar i prosessen og stiller på konferansen. Vi må gjøre jobben sammen i et krafttak, sier LOs distriktssekretær.

– Er kommuner, myndigheter og næringslivet bevisst på dette?

– Jeg skulle ønske de var mer framoverlent, men her skal ingen tas. Vi inviterer til et samarbeid.

– Over halvparten fra NAF

– I starten vil over halvparten av de 1.500 årsverkene være arbeidere tilknyttet våre bransjer i Arbeidsmandsforbundet. Det gjelder både entreprenører innen grunnarbeid, renholdere og vektere, sier Pål Sture Nilsen.

Han er distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbunds avdeling 8 Midt-Norge, og er opptatt av å være på banen så tidlig som mulig foran den store utbyggingen.

– Jeg ser for meg en todeling av prosjektet. Den ene siden er aktivitetene inne på basen, men det kan bli noe annet utenfor, hvor kommuner og andre byggherrer vil holde på med sitt. Så vil tiden vise om den seriøse siden holder til innenfor gjerdene og den useriøse utenfor, men det kan fort blir slik.

– Hvordan møter Arbeidsmandsforbundet denne utfordringen?

– Vi har ansatt vår nestleder i avdelingen som prosjektleder, og han skal i høst arbeide spesielt med maskin og anlegg. Vi skal også, i samarbeid med LO og de andre forbundene, delta i arbeidet med å få på plass en LO-koordinator, og sørge for at alle er bevisste på den utfordringen vi står foran, sier Nilsen.

NAF stilte med mange deltagere på Ørlands-konferansen. To av dem hadde tatt turen fra Nord-Norge for å delta. Det viser at utbyggingen på Fosen kan få ringvirkninger langt utenfor Trøndelags grenser.

– Utbyggingen i Ørland er et felles løft, og neste gang kan det være Nord-Norges tur til å få en slik stor utbygging. Med meg har jeg en tillitsvalgt fra Syd-Varanger Gruve, som står overfor en situasjon på arbeidsplassen med utstrakt bruk av innleid arbeidskraft, sier Marit Nilsen, distriktssekretær i NAFs avdeling 9, som dekker Troms og Finnmark fylker.

– Myndighetene samarbeider ikke

Øyvind Jenssen ved Fellesforbundets distriktskontor i Midt-Norge mener forbundene står over en stor utfordring.

– Vi frykter at mye kan skje her ute. Fellesforbundet har avdekket mye de siste årene og sosial dumping er et stort problem i Trøndelag, men vi har sett at vi ikke kan gjøre jobben alene, sier han.

En av utfordringene for Fellesforbundet i deres arbeid mot sosial dumping, har vært at myndighetene ikke snakker sammen.

– Vi opplevde problemer med offentlige instanser, og avdekket at de ikke samarbeidet seg i mellom. Partene må samarbeide, det gjelder utbyggere, myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere, og det er den eneste måten vi kan få bukt med problemet på, sier Jenssen.

To av deltagerne på konferansen, som hadde ekstra stor interesse for temaet, var Vidar Sagmyr og Jan Rune Brovold fra Malernes forening i Trondheim. Malerne har startet prosjektet «Teamwork», hvor de setter søkelyset på og avdekker arbeidskriminalitet i bransjen. De kan underskrive på Jenssens påstand om at myndighetene ikke utveksler informasjon seg i mellom.

– Samarbeidet mellom offentlige myndigheter fungerer ikke godt nok. Arbeidstilsynet sitter blant annet med dokumenter som kemneren burde hatt. Vi får ingen informasjon ettersom de har taushetsplikt - selv om vi har gitt dem informasjonen. Vi tror ikke instansene har gode nok rutiner på å samarbeide, sier Sagmyr, prosjektleder i Teamwork, og Brovold, ansatt i Malernes Forening.

De mener malerbransjen er spesielt utsatt for sosial dumping.

– Vi har avdekket mye i løpet av den måneden prosjektet har pågått, og regnet på hvor mange useriøse årsverk som fortrenger seriøse malerstillinger. Bare i Trondheim passerer vi over hundre årsverk. Det utgjør mellom 30-40 prosent av malerne i Sør-Trøndelag.

De setter pris på at fagbevegelsen tar initiativ til å forebygge sosial dumping under utbyggingen på Ørlandet.

– Det er lurt å utdanne tillitsvalgte. Dessverre har vi også tillitsvalgte som lukker øynene. De synes det blir for mye styr å be om innsyn, og er kanskje litt for mye kamerat med sjefen. Tiltaket blir kraftigere når forbundene står sammen i dette prosjektet, sier malerne.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse