JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever svar om terrorberedskap

Mye er fortsatt uavklart, selv om regjeringen har svart på godt over 100 spørsmål fra Stortingets 22. juli-komité.

Det mener både komitéleder Knut Arild Hareide og Frps Anders Anundsen.

– Statsrådene har gjort gode forsøk på å gi grundige svar, men det er betydelig behov for mer utdypende opplysninger, sier KrF-lederen til Dagsavisen.

Stortinget krevde før jul svar på 122 spørsmål med smått og stort. Hareide mener det ikke er tvil om at beredskapen har mangler.

– Jeg tror nok 22. juli avdekket at vår terrorberedskap ikke er god nok. Vi er nødt til å forbedre den, sier han.

Komiteen på Stortinget skal etter beste evne forsøke å avdekke svikt og mangler som kan rettes opp på kort sikt.

Den skal ikke fordele skyld og ansvar eller felle de endelige konklusjoner om tiden før, under og etter terrorhendelsene. Det er den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonens oppgave. Den rapporten kommer i august.

– Les også: – Trusler burde blitt anmeldt

Anundsen deler Hareides oppfatning, men Frp vil nå konsentrere innsatsen rundt høringene som skal holdes 18. januar. Anundsen synes heller ikke svarene brakte særlig mye nytt for dagen.

– Vi har ikke mange oppfølgingsspørsmål å sende til statsrådene, før vi får gjennomført høringen. Det er lettere å stille spørsmål direkte over bordet. Vi er i hovedsak forholdsvis fornøyd med de svarene vi har fått, selv om mange er overfladiske, sier Anundsen.

Han synes justisminister Grete Faremo (Ap) gir svært få egne vurderinger, og ofte svarer med å sitere fra brev som departementet har fått fra Politidirektoratet (POD).

– Vi hadde håpet på noe mer. Det blir litt for enkelt. Men noen hovedpunkter peker seg ut, som for eksempel omstendighetene rundt politiets anmodning om hjelp fra Forsvaret til sikring av bygg i sentrum. Det tok tre og en halv time. Ut fra forsvarsministerens svar virker det som om HV kunne vært der mye tidligere, men at politiet har for høy terskel når det gjelder å be om assistanse, sier Anundsen.

– Les også: – Ingen tvil rundt «skyting pågår»

Andre punkter han trekker fram, er ressursbruken til Nordre Buskerud politidistrikt, blant annet bruken av den røde gummibåten, og helikopterberedskapen. Her ble det tatt strategiske beslutninger som krever kritisk oppfølging fra Stortinget, sier Anundsen.

Hareides liste over svikt i beredskapen er omtrent den samme: objektsikring av terrormål, samarbeidet mellom politiet og Forsvaret, tiden det tok før det ble slått riksalarm og et helikopter som sto på bakken nesten 60 prosent av tiden.

Hareide mener svarene fra regjeringen er preget av historiebeskrivelse og redegjørelse av fakta, snarere enn vurdering og innspill til nye tiltak.

Mandag leverer partiene inn sine oppfølgingsspørsmål til 22. juli-komiteen, som sender dem videre til departementene enten onsdag eller torsdag. 18. januar deltar justisminister Grete Faremo (Ap), forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarssjef Harald Sunde, politidirektør Øystein Mæland og PST-sjef Janne Kristiansen under høring i komiteen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse