JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikrer rør i kommunene

Det bør kun være én rørledning inn i ett enkelt hus, mener Sp.

kjell.werner@anb.no

Partiet gleder seg over at nye vann- og avløpsanlegg skal eies av kommunen.

Stortinget vedtar tirsdag å lovfeste at nye vann- og avløpsanlegg skal være eid av kommunen.

– Dette er en slags forsikring mot at høyrestyrte kommuner skal kunne privatisere vann- og avløpsrør, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vann og avløp er et typisk område for offentlig monopol. Det vil være uhensiktsmessig å legge flere rørledninger inn i ett enkelt hus. Alternativet vil være å gi en privat aktør monopol på rørledningen, noe som vil føre til at vi som huseiere må punge ut med en høy pris siden det ikke er konkurranse om tilbudet, sier Senterpartiets parlamentariske leder.

Helt trygg

– Men er det ikke helt unødvendig med en lov som sier at vann og kloakk skal være i kommunalt eie?

– Jo, for så vidt. Men vi ser eksempler fra Storbritannia hvor slik infrastruktur har blitt solgt ut og har blitt et spekulasjonsobjekt. En lovfesting vil sikre at vi kan være hundre prosent trygg på at lokalpolitikere ikke gjør det samme i Norge, sier Sp-politikeren.

For snart fem år siden kom Sp-representantene Trygve Slagsvold Vedum og Per Olaf Lundteigen med det private stortingsforslaget som nå har endt opp i en lovfesting fra egen regjerings side. Det er første gangen at det skjer under gjeldende rødgrønt styre.

Gamle rør

Kommunalkomiteen konstaterer i sine merknader til saken at vann- og avløpsanleggene mange steder er i svært dårlig forfatning. Noen steder er rørledningene mer enn 100 år gamle. Med dagens tempo for utskifting vil det gå nærmere 200 år før alle rørene er skiftet ut. Komiteen peker også på at 30 prosent av vannet i vannanleggene lekker ut. Også avløpsanlegg lekker, og her er det stor risiko for at kloakk kommer i drikkevann.

– Denne situasjonen er uakseptabel og uholdbar, mener de borgerlige medlemmene i komiteen. Disse medlemmene mener at regjeringens lovforslag bare i liten grad viser hvordan leverings- og driftstryggheten, kvalitet på tjenesten og beredskap skal ivaretas.

– Forslaget legger derimot begrensninger på kommunenes frihet, hevder de borgerlige partiene og etterlyser muligheter til lokalt å kunne samarbeide med private aktører, mener Frp, Høyre og KrF. (ANB)

Annonse
Annonse