JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Risikerer fem år i fengsel

I dag møter lederen for det greske energiarbeiderforbundet, Nikos Photopoulos, og 14 andre fagforeningsaktivister i retten i Aten. De risikerer inntil fem års fengsel for å ha protestert mot deler av regjeringens krisetiltak.

De som i dag sitter på tiltalebenken ble alle arrestert da politiet brøt opp en okkupasjon av lokalene til elektrisitetsselskapet.

Bakgrunnen for bedriftsokkupasjonen er den svært omstridte eiendomsskatten som er en del av innstrammingspakken greske myndigheter gjennomfører i et forsøk på å rette opp landets skakkjørte økonomi. Skatten kreves inn via strømregningen, og el-selskapet har ansvaret for å kutte strømmen til de som nekter å betale – samt å kutte strømmen til de som ikke lenger har råd til å betale strømregningen sin.

De 15 fagforeningsfolkene er anklaget for å ha hindret ordensmakten og for å ha forstyrret offentlige tjenester. Anklagene kan gi fra et halvt til fem år i fengsel.

Over 5.000 personer har de siste dagene protestert mot rettsaken gjennom en e-postkampanje organisert av nettstedet Labourtstart.org.

Like før rettssaken startet i morges sendte Nikos Photopoulos ut en hilsen der han takker for den internasjonale støtten. «Dere gir oss håp og mot», skriver Photopoulos, som også lover at hans forbund aldri vil senke fanene og gi etter i kampen for et samfunn basert på humanitet og rettferdighet.

Les hele budskapet fra Nikos Photopoulos (engelsk tekst)

Annonse
Annonse