JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med resept mot sykefravær

Senterpartiets Kjersti Toppe mener millioner til forebygging kan spare milliarder i sykefravær.

– Vi må få folkehelseperspektivet inn i sykefraværsdebatten. Hvis vi ikke klarer å styrke den forebyggende innsatsen, så vil kampen mot sykefraværet være tapt, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Som Senterpartiets helsepolitiske talskvinne har hun flere klare meninger om hvordan sykefraværet kan reduseres.

– Min bekymring er at fokuset utelukkende blir satt på å spare penger, sier Toppe.

Tre tiltak

Hun viser til tre tiltak hvor politikerne ikke har maktet å stille opp med penger, til tross for positiv holdning og klare vedtak som ikke har blitt fulgt opp:

* Allerede i 2005 gikk helsekomiteen på Stortinget inn for at det skulle bygges opp en slagkraftig nasjonal enhet for forskning og kunnskap på muskel- og skjelettfeltet ved Ullevål sykehus.

* Prosjektet «Et sprekere Norge» fikk rosende omtale av en samlet helsekomité, men pengene ble i stedet brukt på et annet prosjekt.

* Ordningen for å få folk raskere tilbake i jobb stoppet opp i fjor høst siden pengene på statsbudsjettet var brukt opp.

Gir resultater

Toppe mener det koster lite å bruke noen millioner på disse tiltakene, målt opp ved effekten dette gir.

– Noe vil raskt gi resultater, mens andre tiltak først vil gi effekt over noe tid, sier hun og viser til at muskel- og skjelettsykdommer utgjør en tredel av alle fraværstilfellene. I tillegg er det mange psykisk syke som er utenfor arbeidslivet.

Hun tror også at økte bevilgninger til ordningen «Raskere tilbake» vil ha en effekt.

– Da kan flere pasientgrupper komme raskere tilbake i jobb. Det vil slå positivt ut i offentlige budsjetter og ikke minst gi samfunnsøkonomiske gevinster, sier stortingsrepresentanten fra Hordaland.

Fysisk aktivitet

Kjersti Toppe ivrer også for frukt og grønt til den unge generasjonen, pluss tiltak som stimulerer til fysisk aktivitet.

– For 100 år siden var Norge et fattig land, men vi hadde råd til skolekjøkken, sløydsal og gymsal på skolene. Men nå klarer vi ikke å gi et godt nok tilbud til våre barn og unge. Jeg ønsker bredere satsing på fysisk aktivitet allerede fra barnsben av. Det vil kunne forebygge sykdom og sykefravær i arbeidslivet som voksen, sier hun.

– Tiltak som fremmer fysisk aktivitet bør også gå gjennom friluftsorganisasjonene, ikke bare den organiserte idretten, sier Senterpartiets Kjersti Toppe. (ANB)

Annonse
Annonse