JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO hudfletter Forsvarssjefen

Det fagmilitære rådet fra Forsvarssjefen er ikke godt nok til å komme med gode innspill, mener LO – som også mener forsvarsbudsjettet må økes.

sym@lomedia.no

Det er i forbindelse med arbeidet med en ny langtidsplan at Forsvarssjefen har lagt fram et omfattende fagmilitært råd til organisering av Forsvaret. Innledningsvis i sitt høringssvar til Forsvarsdepartementet beskriver LO prosessen med rapporten hvor flere av LOs forbund har vært involvert. Og LO påpeker at formen, innholdet og manglende grunnlagsdata til sluttrapporten svekker intensjonen i dette arbeidet.

- LO mener derfor at høringsutkastet danner et for dårlig grunnlag for å gi gode innspill og reell medbestemmelse.

LAST NED: Forsvarssjefens fagmilitære råd i sin helhet

Bekymret for kompetansen

LO er bekymret for at de foreslåtte strukturendringene vil svekke den kompetansen, sikkerheten og beredskapen som Forsvaret i dag har. Og LO er kritisk til at høringsutkastet ikke inneholder personalpolitiske tiltak som gjør det mulig å beholde og utvikle de ansatte kompetanse i en periode med store omveltninger. LO mener at det også er behov for en gjennomgang av Forsvarets familiepolitikk.

Vesentlige mangler

I sitt høringssvar til Forsvarsdepartementet er LO på en rekke områder uenig med innspillene fra Forsvarssjefen. Og LO mener også at dokumentet har vesentlige mangler. Blant annet gjelder det en drøfting av Forsvarets betydning i fredstid for det sivile samfunn i forhold til infrastruktur og lokal kriseberedskap. LO etterlyser også en tydelig vektlegging av målsetninger innenfor personellområde og understreker betydningen av eget personell for å utføre kjernevirksomheten.

For mye bedriftsøkonomi

I høringssvaret mener LO at der det ikke er krav til militærfaglig kompetanse, bør oppgavene i stor grad utføres av sivilt ansatte blant annet for å sikre kontinuitet.

LO skriver videre at ”de foreslåtte strukturendringene i for stor grad er tuftet på bedriftsøkonomiske argumenter og i mindre grad på operasjonelle, militærfaglige argumenter”.

Går for delt flyløsning

LO støtter ikke forslag om å redusere antallet maritime overvåkingsfly. Og holder fast ved tidligere standpunkt om en Bodø/Ørland-delt baseløsning for kampflyene. LO er også negative til foreslått reduksjon av Heimevernet og ønsker at Dombås opprettholdes som skole og treningsbase. I Sjøforsvaret er LO bekymret over tegn til at besetningsmedlemmer mønstrer av på grunn av overbelastning og utbrenthet. Og mener at Forsvarssjefen ikke tilstrekkelig beskriver de personellmessige utfordringene Sjøforsvaret har.

Vil øke forsvarsbudsjettet

LO mener også at nordområdene er tillagt for liten vekt. Og i sitt omfattende høringssvar fastslår LO at det åpenbart er behov for å øke forsvarsbudsjettet for å nå de forventede målene.

Annonse
Annonse