JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skogen skal gi ny vekst

Raset av arbeidsplasser i norsk treforedlingsindustri bekymrer regjeringen. En interdepartemental arbeidsgruppe har nå fått ett år på seg for å finne veien til ny vekst for hele skognæringen.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

To departementer slo seg sammen om et felles seminar i Stortinget i dag der situasjonen i norsk treforedlingsindustri var satt på kartet. Nærings- og handelsminister Trond Giske gikk rett på sak:

– Mange avisoppslag gjennom fjoråret fortalte om et ras av nedlagte arbeidsplasser i treforedlingsindustrien. Årsakene er blant annet en generell nedgang i produksjonen av papir og kartong, lavere etterspørsel etter produktene, overproduksjon og utvikling av ny teknologi. Over en tiårsperiode fra 2000 har produksjonen av papirmasse, papp og papir sunket fra 928.000 tonn til 713.000 tonn. Selv om produksjonen av emballasje øker, er ikke det nok til å kompensere for nedgangen, sa Giske.

Store ringvirkninger

Den internasjonale krisa har gitt negative virkninger for eksporten av treforedlingsproduktene. En eksportverdi på cirka 20 milliarder kroner i 2008 var nesten halvert to år senere. Dette gir seg også utslag i sysselsettingen. På slutten av 1990-tallet var det omkring 8.000 arbeidsplasser i treforedlingsindustrien. I 2010 var det bare 3.500 arbeidsplasser igjen i denne industrien.

Hvis vi ser industrien, skogbruket og den tilliggende transporten under ett, var nærmere 28.000 sysselsatte i 2008 redusert til omkring 25.000 bare to år senere.

– Når vi har samlet dette seminaret, er det av flere grunner: Skogs- og treforedlingsnæringen er en tradisjonell næring som gir arbeid over hele landet. Grovt regnet kan vi si at én arbeidsplass i treforedlingsindustrien skaper fire arbeidsplasser lokalt. Det er også en næring preget av innovasjon, utvikling og forskning, og det er en høyteknologisk og internasjonal bransje. Derfor er det også slik at hvis produksjonsanleggene forsvinner, blir det heller ikke særlig forskning, sa Giske.

Han vektla også at biomasse har veldig bred anvendelse, blant annet som dyrefor, til plast, som alkohol og en rekke andre produkter.

– Biomasse er vår «grønne olje», fastslo Giske.

Rike ressurser

Derfor har Nærings- og handelsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet slått seg sammen og nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på mulige virkemidler og foreslå tiltak som kan skape ny vekst i hele næringen. Arbeidsgruppen, som ledes av statssekretær Rikke Lind, skal ha sitt første møte om kort tid og skal etter planen avlevere sine forslag om et års tid, altså våren 2013.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk la vekt på skogen som mulig ressurs for utvikling og vekst.

– Skogressursene i Norge er fordoblet på 100 år. I dag er skogtilveksten det dobbelte av det som tas ut hvert år. Alle prognoser tilsier at etterspørselen etter norsk trevirke vil øke i årene framover. Derfor vil regjeringen legge til rette for å styrke næringen. Vi vil bidra til å finne alternativ bruk av trevirket. Vi vil snart legge fram en stortingsmelding der vi ser på sammenhengen mellom et aktivt, lønnsomt og bærekraftig skogbruk og en bærekraftig industri. Dette er viktig også i et miljømessig perspektiv. Dermed kan vi også demme opp for svingninger i etterspørselen etter tradisjonelle treforedlingsprodukter, sa Brekk.

Fem hovedmål

I den etterfølgende debatten ble både lav tømmerpris og dårlig veistandard anmerket som problemområder. Men også behovet for omstillingsmidler og et mest mulig sammensatt og effektivt virkemiddelapparat ble nevnt, i tillegg til ønsket om enda flere midler til næringsrettet forskning. I dag brukes det omkring 2,2 milliarder kroner på slik forskning.

Oppsummert var det fem hovedpunkter som den nyetablerte arbeidsgruppen får med seg i det arbeidet de skal gjøre: Få opp aktiviteten i skogbruket, sats enda mer på forskning og produktutvikling, bygg ut infrastrukturen, se på hele energisituasjonen og vurdér kapital- og eierskapsstrukturen i treforedlingsindustrien.

Annonse
Annonse