JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ubetalt overtid koster jobber

Britisk LO har regnet ut at de to milliarder timene britene jobbet gratis overtid i fjor, tilsvarer én million nye arbeidsplasser.

harald.henmo@lomedia.no

Trade Union Congress (TUC) har en årlig kampanje som heter «Jobb det du skal-dagen». I 2012 faller den på 24. februar. Hvis alle som jobber gratis overtid tok ut overtiden fra nyttår, er dette den første dagen de ville fått betalt.

Usunn kultur

Kampanjen er både uhøytidelig og alvorlig ment. TUC vil at arbeidsgivere den 24. februar skal takke ansatte for ekstrajobbingen. Men samtidig ønsker man oppmerksomhet om det man mener er en usunn jobbkultur.

– Det er ingen som ønsker at vi skal bli en nasjon som bare sitter og følger med på klokka, sier generalsekretær Brendan Barber i TUC.

– Men en mer fornuftig og moden holdning til arbeidstiden ville både kuttet unødvendige ubetalte timer, og hjulpet flere inn i arbeidslivet.

Alltid til stede

Tallene til TUC viser at 5,3 millioner britiske arbeidstakere i snitt jobbet 7,2 timer ubetalt overtid i uka i fjor. Det betyr at 21,1 prosent av arbeidsstokken jobber ubetalt overtid.

Til sammen blir dette 1 968 millioner arbeidstimer. Det tilsvarer omtrent en million jobber. Alle disse timene ville riktignok ikke gått til nye arbeidsplasser, da Barber tilskriver mange av dem en «meningsløs tilstedeværelsesmani».

– Men det er også noen arbeidsgivere som utnytter de ansatte ved å tvinge dem til å jobbe ekstra uten ekstra betaling. Det er ikke bare usunt for de ansattes helse, men usunt for økonomien siden det senker produktiviteten og forhindrer at det skapes nye arbeidsplasser, sier Barber.

Annonse
Annonse