JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stemmen fra Skyggenes dal

Det blir ikke lysere for YS-lederen i Skyggenes dal selv om blitslyset lyser opp av og til.

torgny.hasaas@lomedia.no

For en uke siden mente YS-leder Tor Eugen Kvalheim at det burde være mulig å vurdere kutt i sykelønnsordninga.

– Fagbevegelsen må slutte å svartmale situasjonen i arbeidslivet, mener YS-leder Tore Eugen Kvalheim, i dag, fredag med klar kritikk av LO.

For et drøyt år siden foreslo YS-lederen å allmengjøre AFP-ordningen, fjerne gullargumentet for organisering.

Hvorfor sier han så mye dumt?

YS er LOs konkurrent. YS ble stiftet i protest mot LOs nære bånd til Arbeiderpartiet. YS har 215 000 medlemmer mot LOs 865 000. Forskjellen i innflytelse er ikke bare stor, den er enorm.

Når YS-lederen går ut i avisene og sier at YS krever forbundsvist lønnsoppgjør til våren, trekker de bare på smilebåndet i LOs forhandlingsavdeling. Det der har ikke YS noen som helst innflytelse over.

Når hovedavtalen blir forhandlet, er det LO og NHO som forhandler. YS blir bare forelagt en blåkopi som de må undertegne. Dette er nok frustrerende. Dette er også situasjonen i svært mange tarifforhandlinger: YS sitter på gangen til saken er løst.

Slik er livet i Skyggenes dal, og det er selvvalgt.

Det har ikke manglet på innbydelser fra LO til å se på et nærmere samarbeid. Men YS setter foten ned, båndet til Arbeiderpartiet er for tett.

Så for å skape oppmerksomhet om organisasjonen har Kvalheim lagt seg på en linje med provokasjoner.

Utspillene har skapt stor motstand i YS-huset fordi utspillene strider mot de målene fagbevegelsen jobber for.

For å oppnå varig og sterkere innflytelse for YS må en bruke andre virkemidler enn å oppføre seg som en hissig terrier i bånd ved porten som bjeffer på alt som kommer forbi.

Annonse
Annonse