JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For mange utlendinger dør

Dramatisk at hver fjerde dødsulykke i arbeidslivet rammer utenlandske statsborgere, mener Ap-politiker Arild Stokkan-Grande.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Når 10 av 43 drepte i arbeidsulykker er utenlandske statsborgere, så er det dramatisk høye tall, sier stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) fra Nord-Trøndelag i en kommentar til de nylig offentliggjorte tallene over dødsulykker i arbeidslivet.

– Vi må sørge for at de som kommer til landet for å jobbe og som utfører en særdeles viktig jobb for oss, får en introduksjon til det norske arbeidslivet som gjør at de blir mer opptatt av sikkerhet.

Men Stokkan-Grande ser også at det er et problem at mange av de som kommer til Norge er ansatt i vikarbyråer gjerne i hjemlandet og at det derfor er vanskeligere å plassere ansvaret for sikkerheten.

– Vi må ikke få et B-lag i arbeidslivet som både har dårligere lønn og arbeidsforhold og dårligere sikkerhet.

Flest menn dør

Dødstallene i arbeidslivet som Arbeidstilsynet har offentliggjort, viser også en sterk overrepresentasjon av menn. Av de 54 som ble drept i arbeidslivet var elleve kvinner. Sju ble drept i forbindelse med terroren 22.juli. To av de tre omkomne i bussulykken i Troms 7. januar var kvinner, en kvinnelig offiser ble drept i Afghanistan og en kvinne døde i forbindelse med vedlikehold av en steinknuser.

Stokkan-Grande som var leder av mannspanelet mener dette avslører dårlige holdninger hos menn.

Nullvisjon

– Det er selvsagt også et uttrykk for det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, at menn har jobber som innebærer større risiko, men det har med holdninger å gjøre, sier stortingsrepresentanten. Han mener at sikkerhet bør bli viktigere i utdanningen og at menn må bli flinkere til å snakke sammen om sikkerhet også.

– For eksempel bør en kunne drøfte mann til mann. Hva gjør du hvis du får det travelt.

– Vi må bli mer offensive i kampen mot dødsulykker og en bør kunne ha en nullvisjon på dette området også på samme måte som man har det når det gjelder trafikkulykker, avslutter Stokkan-Grande.

Annonse
Annonse