JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går imot tidlig ultralyd

Senterpartiets stortingsgruppe går imot forslaget om at alle gravide skal tilbys ultralyd i uke tolv.

Stortingsgruppa behandlet spørsmålet onsdag, skriver Stavanger Aftenblad. Det har lenge vært kjent at mange i partiet har vært skeptisk til forslaget, men det har ikke foreligget noe vedtak før nå.

– Det var på høy tid at Senterpartiet mener noe i et sentralt organ. Nå har vi et tydelig vedtak på at vi er imot, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe.

– LES OGSÅ: Uenighet om tidlig ultralyd

Senterpartiet oppgir tre argumenter som danner grunnlaget for deres standpunkt:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Tidlig ultralyd gir ingen helsegevinst.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det er feil bruk av ressurser.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det kan gi flere aborter av foster med kromosomavvik.

Partiledelsen er trolig delt i spørsmålet. Partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Trygve Slagsvold Vedum skal være mot, mens nestleder Ola Borte Moe er for. Toppe mener saken uansett er avgjort.

– Det betyr mer hva stortingsgruppa mener enn hva sentralstyret mener, siden det ikke står noe tidlig ultralyd i programmet vårt, sier hun.

Venter på SV

Arbeiderpartiet har gått inn for rutinemessig ultralyd til gravide i uke 12 i tillegg til uke 18. I desember fikk forslaget støtte av Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten. Rådet var imidlertid splittet, og forslaget ble vedtatt med elleve mot åtte stemmer.

Regjeringspartner SV har ennå ikke behandlet saken. Forslaget tas opp til behandling på landsstyremøtet i månedsskifte januar/februar.

– Vedtaket betyr at Ap har et problem. De får ikke dette igjennom i regjering. Alternativet er at vi hadde sagt ja, da ville saken vært avgjort. Men vi har argumentert med helseeffekter, og der er det slått fast at det ikke finnes noen, sier Toppe. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse