JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk lønnsvekst provoserer

Kraftig lønnsøkning til svenske direktører provoserer fagorganisasjonen. – Uhyggelig og provoserende, sier Anders Ferbe i IF Metall.

– Nakkehårene reiser seg. Hva gjør de med alle pengene spør Lisbeth Selhammer, verkstedarbeider på Atlas Copco i Tierp.

Direktører i svensk industri, som krever at årets lønnsforhandlinger ikke skal gi uttellinger til arbeidere og funksjonærer, har selv økt sine månedslønner med nesten 50 000 kroner i løpet av de siste to årene. I samme periode fikk en industriarbeider 1 600 kroner i tillegg. Øverste sjef for Atlas Copco økte sin skattbare inntekt i årene 2006 til 2008 fra drøyt 9 millioner kroner til nesten 22,5 millioner.

Ufattelig mye penger

Gunnar Brock i Atlas Copco vil ikke kommentere avsløringen ut over at han nå har gått i pensjon og at den oppgitte inntekten er en blanding av fastlønn, bevegelig lønn, pensjonsinnbetalinger og opsjoner.

– 22 millioner kroner er ufattelig mye penger. Og han (direktøren) behøver knapt betale lunchen og middagen selv. Når de kommer hit og hilser, tar de aldri fra lommeboka når det er spisetid, sier klubbleder Sune Kjeseberg.

Dette avslører Dagens Arbete, som er felles fagblad for forbundene Metall, Grafiska og Pappers. Det har undersøkt den prosentvise lønnsveksten til 112 direktører i de største svenske selskapene og offentliggjør navnene, selskapene og den prosentvise økningen og reduksjon i inntekt. Noen av de undersøkte er ikke registrert som skattepliktige, andre er bosatt i utlandet mens andre igjen ikke leverte selvangivelse for 2006.

Lønnsvekst på 18 prosent

I gjennomsnitt økte direktørenes lønninger med 18,8 prosent eller 47 726 kroner i måneden i løpet av disse to årene. Industriarbeidernes lønner økte med 7,8 prosent eller 1 600 kroner i samme periode. Sjefen for Gruvornas Arbetsgivareförbund økte med 66,1 prosent eller 122 333 kroner.

Det er ikke lenger enn en drøy måned siden forhandlingssjef Anders Weihe i Teknikföretagen uttalte offentlig at arbeidsgiverne ikke var forberedt på å høye industriarbeidernes lønn i det hele tatt.

Nestleder Anders Ferbe i IF Metall, det største industriarbeiderforbundet, er direkte opprørt over direktørenes inntektsøkninger.

– För jävligt, ohyggelig provocerande, sier Anders Ferbe og påtaler at de som utfører praktisk arbeid ikke er verdt lønnsvekst.

Annonse
Annonse