JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enslig ja-svale i nei-LO

I dag skal det streikes og demonstreres for å presse regjeringen til å si nei til EUs vikarbyrådirektiv. Blant LO-forbundene er det en kompakt nei-holdning – med ett unntak; Industri Energi-leder Leif Sande.


17.01.2012
10:22
16.12.2013 18:04

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Mens EL & IT Forbundet, Fellesforbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, Handel og Kontor og Skolenes Landsforbund oppfordrer til politisk streik i morgen, og Fagforbundet og NTL støtter aksjonsdagen, går forbundsleder Leif Sande og Industri Energi ut og støtter vikarbyrådirektivet.

- Mot useriøs vikarbruk

- Hadde det derimot vært landsomfattende markering mot den økte vikarbruken vi har sett de senere årene, hadde vi selvsagt stilt oss i bresjen for aksjonene. Useriøs vikarbruk slåss vi med nebb og klør mot hver eneste gang vi oppdager det rundt om på arbeidsplassene, understreker Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi.

LES OGSÅ: Industri Energi om vikardirektivet

- Etter vår oppfatning er vikardirektivet først og fremst et forsøk på å skape et mer seriøst arbeidsmarked i Europa. Vikardirektivet vil tvinge norske politikere til å innføre regler som norsk fagbevegelse aldri har fått gehør for tidligere. Vi er derfor positive til vikardirektivet, sier Sande.

- Sikrer rettigheter

- Noen juridiske miljø hevder at en innføring av vikardirektivet vil tvinge oss til å måtte lette på dagens regelverk. Dette hevdes først og fremst av jurister som prosederer saker for arbeidsgiverne, sier Sande. Han mener det er forståelig at disse benytter anledningen til å fremføre noe de alltid har stått for. Både Industri Energi og LO sine advokater, myndighetene og annen arbeidsrettslig ekspertise mener dagens regelverk kan beholdes etter at vikardirektivet er innarbeidet.

- Vi velger å stole på dette, sier Sande.

Dette sier de øvrige forbundene:

EL & IT Forbundet:

EL & IT Forbundet mener økt bruk av vikarer, bemanningsbyrå, tidsavgrensete ansettelser osv. stiller tillitsvalgte i en vanskelig situasjon. Dette er del av en samfunnsutvikling som går i en retning forbundet ikke ønsker. «Den faste ansettelsen» ble debattert på alle tre landstariffkonferanser høsten 2011. Konferansene vedtok uttalelser som alle gikk sterkt imot vikarbyrådirektivet og som støttet opp om den politiske streiken.

«Politisk streik må vedtas av det lokale ledd. Klubber som tilslutter seg må varsle arbeidsgiver om tidspunkt et for fravær fra arbeid.

Politisk streik er frivillig. Forbundet oppfordrer våre medlemmer til å delta. Det er viktig at så mange som mulig deltar, slik at dette blir en kraftfull markering av fagbevegelsens standpunkt i denne saken.»

Fellesforbundet:

Forbundsstyret i Fellesforbundet oppfordrer forbundets medlemmer til å delta i den politiske streiken mot vikarbyrådirektivet 18. januar, og har vedtatt følgende uttalelse:

«Vårt lov- og avtaleverk har i seg sterke begrensninger i muligheten for midlertidige ansettelser og innleie. Ved å godta EUs vikarbyrådirektiv er forbundsstyret usikker og urolig for hva som kan skje med disse bestemmelsene i framtida.

Med bakgrunn i dette oppfordrer forbundsstyret Fellesforbundets medlemmer om å delta i den politiske streiken 18. januar mot innlemming av EUs vikarbyrådirektiv i norsk rett. Forbundsstyret forutsetter at den politiske streiken gjennomføres i samsvar med bestemmelsene i Hovedavtalens § 3-14 om politisk streik.»

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF):

Representantskapet i Norsk Transportarbeiderforbund vedtok 14. desember en uttalelse der de ber sekretariatet i LO behandle saken om vikarbyrådirektivet på nytt. I uttalelsen oppfordrer forbundet sine medlemmer til å gå til politisk streik 18. januar. LO i de store byene har vedtatt denne datoen som aksjonsdag mot vikarbyrådirektivet.

Handel og Kontor i Norge (HK):

Forbundsstyret i HK oppfordrer sine medlemmer til å delta i den politiske streiken mot vikarbyrådirektivet den 18. januar.

- Slik direktivet ser ut i dag, er det grunn til å frykte at det vil føre til langt flere vikarer, og at det vil undergrave det arbeidslivet vi kjenner og vil ha. Direktivet øker faren for sosial dumping, sier HK-leder Sture Arntzen.

Skolenes landsforbund (SL):

SL oppfordrer medlemmer til å slutte opp om aksjonen 18. januar.

Fagforbundet:

– Fagforbundet sentralt støtter markeringene mot vikarbyrådirektivet 18. januar. Det er opp til hver enkelt fagforening å ta stilling til om de vil delta i den politiske streiken, sier Stein Guldbrandsen, medlem i forbundets arbeidsutvalg.

Fagforbundet har vedtak om å be regjeringa bruke vetoretten mot vikarbyrådirektivet. Forbundet argumenterer overfor regjering og stortingskomiteer med at direktivet vil bidra til å rive ned det organiserte arbeidslivet. EUs vikarbyrådirektiv truer Arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelser om begrensninger av innleie fra vikarbyråer. Avgjørelser om dette vil kunne bli overlatt til EU/EFTA-domstolen.

Norsk Tjenestemannslag (NTL):

NTL støtter initiativet til aksjoner den 18. januar 2012, men overlater til organisasjonsleddene å vurdere deltakelse i politisk streik.Forbundet har sendt to høringsuttalelser der forbundet er negativ til vikarbyrådirektivet. NTL kan ikke godt at norsk tariffpolitikk skal dikteres fra Brussel, eller at norske tariffkonflikter skal avgjøres av EU-domstolen.

Fellesorganisasjonen (FO):

FO er imot vikarbyrådirektivet, men oppfordrer ikke til streik i denne omgang. Avdelingene står imidlertid fritt til å aksjonere. Arbeidsutvalgets uttalelte bla annet dette 22. november 2011:

«Vikarbyrådirektivet skal sikre ansatte i vikarbyrå like betingelser som andre. Dette stiller FO seg selvsagt bak. Vi mener at dette må sikres gjennom eget lovverk. Vi trenger ikke et direktiv fra EU for å sikre dette.

Vikarbyrådirektivet skal også alminneliggjøre bruk av vikarer og utfordrer et arbeidsmarked basert på faste ansettelser. Det gjør FO bekymret. Vi ønsker ikke tjenester med større grad av vikarbruk og midlertidig ansatte. Vi ønsker at grunnbemanningen sikrer tjenestene både i forhold til kapasitet og kompetanse.»

Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT):

«FLT ber avdelinger/medlemmer sørge for at bedriften blir varslet og at eventuelle aksjoner holder seg innenfor fredspliktens rammer med hensyn til grunnlag og varighet.»

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF):

Forbundet sentralt støtter markeringene, men det er opp til den enkelte avdeling å ta stilling til om man vil gi avdelingens tilslutning og om avdelingen ønsker synliggjøre sin støtte til den politiske markeringen f.eks ved tilstedeværelse på markeringer og bruk av faner. Alle kostnader i tilknytning til transport og deltakelse i markeringene må dekkes av avdelingenes eget budsjett.

Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF):

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF):

NFF har ikke hatt en bred organisatorisk behandling av høringen om EUs vikarbyrådirektiv. Forbundsstyret støtter imidlertid de streikende forbundene og deler deres synspunkter på at fast ansettelse må være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Forbundsstyret deler også bekymringen for om dagens lov- og avtaleverk vil bli opprettholdt som i dag ved innføring av direktivet.

Forbundsstyret er også bekymret for at det går mot økt bruk av innleie i stedet for faste ansettelser.

Forbundsstyret deler kravet om at det er nødvendig med en styrking av Arbeidsmiljøloven for bedre vern mot midlertidige ansettelser og for å styrke arbeidstakernes stilling overfor useriøse arbeidsgivere.

Forbundsstyret støtter begrunnelsen for streiken, men velger å ikke be medlemmene legge ned arbeidet ved enhetene i kriminalomsorgen. Forbundsstyret vil oppfordre alle øvrige medlemmer til å delta på de tillyste demonstrasjonene.

Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund :

Forbundsstyret verken har anbefalt eller frarådet streik, og har fattet følgende vedtak:

Forbundsstyret er kritisk til konsekvensene av en del EU-dommer som setter bestemmelser både i nasjonalt lovverk og tariffavtaler til side. Lovligheten av norske tiltak for å motvirke negative konsekvenser av vikarbyrådirektivet vil bli prøvd for de samme domstolene. Forbundsstyret går derfor imot implementering av dette direktivet i norsk lov.

Tillitsvalgte og medlemmer oppfordres til å delta i lokale arrangementer rundt om i landet for å tilkjennegi dette standpunktet.

Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN):

Forbundet sentralt har ikke gått ut og oppfordret medlemmene til å streike, men opplyser om varslingsreglene i Hovedavtalen til klubber og avdelinger som ønsker å slutte seg til aksjonen.

Norsk Jernbaneforbund (NJF):

Norsk Jernbaneforbund har uttalt seg kritisk til direktivet, og er imot å implementere dette i norsk lov. De lokale organisasjonsleddene bestemmer selv om de vil delta i den politiske streiken og aksjonene onsdag.

Ikke uttalt seg:

Musikernes fellesorganisasjon (MFO), NISO, Norges Offisersforbund (NOF), Arbeiderbevegelsens Presseforbund, Norsk Lokomotivmannsforbund (N.L.F.), Norsk Sjømannsforbund (NSF) og Norsk Manuellterapeutforening (NMF) har ikke uttalt seg om direktivet eller om den politiske streiken.

Veto mot EUs vikarbyrådirektiv – Ja til faste ansettelser!

På sine hjemmesider oppfordrer Nei til EU Fagforeninger i og utenfor LO til å slutte seg til grunnlaget og delta i markeringen onsdag 18. januar.

EU-direktivet likestiller innleie med faste ansettelser. Vikarbyrådirektivet underminerer arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelser med faste ansettelser til fordel for bemanningsselskaper. EU/EFTA-domstolen vil ha den avgjørende myndighet, heter det blant annet på Nei til EUs nettsider.

17.01.2012
10:22
16.12.2013 18:04

Veto mot EUs vikarbyrådirektiv – Ja til faste ansettelser!

På sine hjemmesider oppfordrer Nei til EU Fagforeninger i og utenfor LO til å slutte seg til grunnlaget og delta i markeringen onsdag 18. januar.

EU-direktivet likestiller innleie med faste ansettelser. Vikarbyrådirektivet underminerer arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelser med faste ansettelser til fordel for bemanningsselskaper. EU/EFTA-domstolen vil ha den avgjørende myndighet, heter det blant annet på Nei til EUs nettsider.




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker