JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Han blir Finlands president

Søndag skal finnene velge ny president. Utfallet er så å si avgjort.

Sauli Niinistö fra det konservative Samlingspartiet er så overlegen på alle meningsmålinger at det skal mye til for at det ikke blir han som overtar som president etter sosialdemokratiske Tarja Halonen, som har vært Finlands overhode siden 2000. Men Niinistö vil neppe oppnå 50 prosent av stemmene i den første valgomgangen.

Dermed må finske velgere stemme én gang til for å bestemme hvem som skal bli landets neste president. Det skjer 5. februar. Alle regner da med at den nye presidenten vil hete Sauli Niinistö.

– Les også: Stø kurs mot seier

Den tidligere finansministeren og partilederen har nemlig ledet klart gjennom hele valgkampen, selv om oppslutningen har krympet noe. Men fortsatt er han ikke langt unna å oppnå 50 prosent allerede i den første runden. Niinistö er 63 år og har bred erfaring som politiker. Nå er han talsmann før den finske Riksdagen. Opprinnelig er han jurist. Niinistö er også president i det finske fotballforbundet.

Den store spekulasjonen foran søndagens valg handler om hvilken kandidat som kan utfordre Niinistö i en eventuell ny valgomgang. Gjennom valgkampen har både Senterpartiets Paavo Väyrynen og De Grønnes Pekka Haavisto økt sin oppslutning. Men det er langt bak favoritten Niinistö, som ifølge avisen Ilta-Sanomat ligger an til å få knapt halvparten av stemmene, med henholdsvis 13 og 12 prosent. Også alle andre målinger peker i samme retning.

– Les også: Populist vil bli president

Tidligere utenriksminister Väyrynen scorer på sin EU-motstand og får støtte fra velgere nord og øst i Finland. Han har åpent snakket om at Finland bør avskaffe euroen og gå tilbake til mark som valuta. Han betraktes som relativt verdikonservativ. Haavisto, med fortid som ordfører i hovedstaden Helsingfors, appellerer mest til unge og miljøbevisste velgere. Han er åpen homofil.

Mange antar at en del tilhengere av Niinistö og sosialdemokraten Paavo Lipponen av taktiske grunner vil stemme på Haavisto i den første valgomgangen for å forhindre at Väyrynen går til den andre runden.

Sannfinlendernes kandidat Timo Soini, som vant stort i fjorårets riksdagsvalg, ser ut til å være på retur. 9 prosent oppgir at de vil stemme på ham. Den største overraskelsen er at den tidligere statsministeren, sosialdemokratiske Paavo Lipponen, får en ekstremt svak oppslutning på meningsmålingene med bare 5 prosent. Til og med Venstreforbundets unge partileder og presidentkandidat Paavo Arhinmäki er med sine sju prosent sterkere enn den tidligere regjeringssjefen. De to kvinnene som stiller til valg, Eva Biaudet fra Svenska Folkpartiet og Kristdemokratenes Sari Essayah ligger bare an til å få noen få stemmer.

– Les også: Fremmedfrykt i Finland

Den overraskende svake oppslutningen til Lipponen kan delvis skyldes hans alder. Han er over 70 år. I fagbevegelsen har heller ikke sosialdemokratenes kandidat maktet å utløse særlig engasjement. Dermed kan presidentvalget resultere i et katastrofevalg for det sosialdemokratiske partiet, som ved et normalt riksdagsvalg får en oppslutning på rundt 20 prosent.

Partisekretær Mikael Jungner har varslet at han kommer til å gå av om Lipponens valgresultat blir like dårlig som målingene viser. (ANB)

Annonse
Annonse